Aktuelno Berane Crna Gora Društvo

Osuda prijedloga da presuđeni ratni zločinac dobije ime ulice u Beranama

Foto: berane.me

Bošnjačka stranka (BS) osudila je danas odluku Savjeta za dodjelu imena ulica i trgova u Beranama, da odobri prijedlog kojim se traži da presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić dobije ulicu u ovom gradu.

Poslanik BS Ervin Ibrahimović kazao je na konferenciji za novinare da je jedna ovakva odluka skandalozna.

„Ovakve inicijative neće uplašiti Bošnjake,koji će ostati važan stub Crne Gore i nastaviti da podržavaju multietnički sklad u Beranama i grade snažnu multietničku multivjersku, antifašističku i proevropsku Crnu Goru. Pitam predlagaće ove inicijative imaju li imalo empatije prema žrtvama?”, pitao je Ibrahimović.

On je pozvao partije koje učestvuju u radu SO Berane, a koje u svojim programima ističu da se zalažu za evropske i građanske vrijednosti, da se jasno ograde od ovakvih stavova i da saopšte da li je za njih Ratko Mladić heroj ili presuđeni ratni zločinac.

„Da je ovakav prijedlog krenuo od DF-a, to nas ne bi iznenadilo. Ali, nažalost, ovu inicijativu su podržali i predstavnici Demokrata i SNP-a koji su deklarišu kao građanske partije. Pozivam skupštinsku većinu u SO Berane da kažu čime je to presuđeni ratni zločinac zadužio Berance. Pozivamo ih da se ograde od ovakve politike. Da li su svjesni da ovim nesmotrenim i neljudskim činom vraćaju Crnu Goru u devedsete i politike koje su prevaziđene i pobijeđene”, rekao je Ibrahimović i dodao da se od ovakve odluke srami cijela Crna Gora.

Portparol BS-a Adel Omeragić kazao je da Berane u posljednje vrijeme obiluje šovinističkim ispadima, a “ovo je kap koja je prelila čašu”.

“Ovo je prilika da pitamo predsjednika SO Berane da li je znao za ovu inicijativu, je li ovo rukopis UDBA-e i DPS-a i koji je njegov lični stav po ovom pitanju. Pitamo predsjednika Demokratske Crne Gore i Skupštine Aleksu Bečića čiji je funkcioner glasao za ovu odluku je li ovo put kojim se miri Crna Gora i štite manjinski narodi u njoj”, naveo je Omeragić.

Pitao je i premijera Zdravka Krivokapića kako bi reagovao njegov politički idol, bivši njemački kancelar Helmut Kol, da se u nekom od njemačkih gradova pokrene inicijativa o davanju imena ulici po “heroju” Adolfu Hitleru.

“Pitamo GP URA gdje su im ti mehanizmi kojima se štiti Crna Gora od retrogradnih snaga da se ne sunovrati u ambis velikosrpskog nacionalizma šovinizma i bezumnosti. Pitamo Lidera Nove Andriju Mandića da li smo i ovo trebali da prihvatimo da smo prihvatili njegov poziv da razgovaramo i budemo dio nove vladajuće većine”, rekao je Omeragić.

Pitao je i obudsmana i “nijemi nevladin sektor” gdje su, a strane ambasade i prijatelje Crne Gore kakva je njihov odnos prema ovoj inicijativi i prema ovakvim herojima.

Iz BS su pozvali i članove koji su bili protiv ovakve odluke, da svojim daljim prisustvom ne daju legitimitet ovom Savjetu i njegovim sramnim odlukama.
“Pozivamo ih da napuste članstvo u Savjetu i na taj način pošalju jasnu poruku o radu ovog tijela i ne daju privid demokratskog odlucivanja. Ovdje nije vise rijec o razlikama u nacionalnom, identitetskom ili kulturolskom gledanju, vec o jasnoj odluci kojom se legitimise kao vrijednost : genocid, masovna ubistva i etničko čišćenje”.

Odbornik BS u lokalnom parlamentu u Beranama Murat Redžepagić pozvao je sve odbornike da se jasno ograde od ovakve inicijative, kako bi zajedno sa svim građanima Berana, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, sačuvali multietnički i multivjerski sklad i tradicionalno dobre odnose.

Foto: berane.me

Opština Berane: Prijedlog ne ispunjavaju osnovne zakonske pretpostavke

Opština Berane je danas, povodom ovog prijedloga koji se pojavio u mediijima saopštila da Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova u tom pravcu ne donosi nikakve odluke, već isključivo prihvata i konstatuje prijedloge pojedinaca, grupe građana ili udruženja, odnosno, svih onih koji budu to željeli da urade na javnoj raspravi, kada bude raspisana i održana.

Takođe, kako se navodi, zakonske odredbe za davanje imena naselja ili ulica su jasne i precizne, i čudi nas da je Savjet i razmatrao pojedine predloge, koji ne ispunjavaju osnovne zakonske pretpostavke.

“Na kraju, pozivamo medije i javnost da se ne opredjeljuju na osnovu pojedinačnih predloga, koji nemaju zakonsko utemeljenje, kao i da se ne bave predlozima koji još uvijek nisu ušli u zvaničnu proceduru“, stoji u saopštenju za javnost Opštine Berane.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: