16 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Politika Sandžak Srbija

Problemi Bošnjaka i Sandžaka predočeni Vijeću Evrope

Na zatvorenom sastanku Komiteta za monitoring Vijeća Evrope u Strazburu, narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović upoznao prisutne članove sa ponašanjem državnog vrha Srbija nakon izrečenih pravosnažnih presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Kako je saopšteno, on je predočio izjave u kojima su Ratka Mladića nakon presude, najviši državni funkcioneri viktimizirali i glorifikovali.

“Komitet za monitoring sam upoznao i sa prijedlogom Rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je naša poslanička grupa predala na razmatranje i usvajanje, kao i načinu na koji je politički vrh Srbije i vladajuće većine reagovao na tu Rezoluciju.”, kazao je Imamović.

Kako je naveo, članove ovog evropskog tijela upoznao je sa trenutnom političkom situacijom, ali se osvrnuo i na započetu inicijativu za promjenu Ustava.

“Evropskim zvaničnicima je predočen prijedlog za promjenu Ustava, kroz čije bi se usvajanje Bošnjacima vratio status naroda, a Sandžak definisao kao nova autonomna pokrajina i zasebna izborna jedinica iz koje bi se biralo najmanje 20 poslanika”, upoznao je javnost Imamović.

Pored insistiranja da se hitno nastavi sa medjustranačkim dijalogom, kako je rečeno, uz posredstvo Evropske Unije i izađe u susret prijedlogu “da se u dijalog uključe izvjestioci Komiteta za Srbiju”, te skrenuo pažnju da se trenutno u Parlamentu odvija paralelni dijalog bez posredstva EU.

“Kao poslanik jedine opozicione poslaničke grupe iznio sam bojazan da usvojeni Kodeks ponašanja narodnih poslanika može poslužiti kao svojevrstan politički sud u Parlamentu protiv neistomišljenika, te da njegove odredbe sužavaju slobodu govora i slobodu izražavanja narodnih poslanika”, zaključio je narodni poslanik iz SDA Sandžaka.

Foto: The European Council 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: