29 Aprila, 2024
Aktuelno Izbori u Srbiji 2023. Novi Pazar Politika Sandžak

Opozicija u Novom Pazaru najavila mogućnost protesta, predsjednik GIK-a otkazao konferenciju za medije

Predstavnici opozicionih stranaka u Novom Pazaru, Stranke pravde i pomirenja (SPP), SDA Sandžaka i Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) saopštili su danas da će organizirati proteste ukoliko se ne bude poštovala izborna volja građana pokazana na vanrednim lokalnim izborima u Novom Pazaru.

Oni su u zajedničkom obraćanju medijima ispred Gradske uprave z Novom Pazaru, nakon razgovora sa predsjednikom Gradske izborne komisije (GIK) Radosavom Milićem, istakli da su u osvojili većinu glasova i da je došlo do prekrajanja izborne volje uz niz nepravilnosti i nezakonitih radnji.

Zastupnik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Edin Numanović rekao je das u uočili veliki broj nepravilnosti tokom izbornog dana i na biračkim mjestima.

 “Došlo je do prepravljanja velikog broja zapisnika, na dobrom dijelu biračkih mjesta naši članovi nisu mogli zadužiti svoj primjerak zapisnika koji ih sleduje prema pravilniku i zakonu o izborima. Bio je pokušaj da se sprovede izborna volja”, rekao je Numanović dodavši da su njihovi predstavnici dobili zapisnike sa parlamentarnih izbora, ali zapisnike za lokalne izbore nisu bili u prilici da dobiju.

Edin Numanović, Stranka pravde i pomirenja (SPP), foto: SNEWS

On je istakao da su u jednom dijelu biračkih mjesta vršene opstrukcije na kraju izbornog procesa i brojanaj glasova.

“Primjetili smo veliku razliku prema broju glasova koje je SDP partija dobila na parlamenrnom i lokalnom nivou, ako oduzmemo srpske glasove, što iznosi negdje oko četiri hiljade glasova. Smatramo da to ukazuje na sve ovo o čemu sam ranije govorio. Pord ovog bilo je niz neprailnosti”, rekao je Numanović najavivši da će večeras na zajedničkoj konferenciji detaljnije baviti ovim temama.

Predočio je da su od predsjednika GIK-a u Novom Pazaru tražili detaljan izvještaj o načinu raspoređivanja mandata i po kojem sistemu su mandate dodjeljivani.

Ahmedin Škrijelj, Stranka demokrtaske akcije (SDA) Sandžaka, foto: SNEWS

Kandidat za narodnog poslanika i zastupnik SDA Sandžaka za Novi Pazar Ahmedin Škrijer rekao je da sua psolutno sigurni da je prilikom raspodjele mandata nije postupano rema Zakonu o lokalnim izborima.

 “Mandati u ovakvim izbornim uslovima i sa ovakvim izbornim rezultatima ne odgovaraju izbornoj volji građana. Tražili smo da nam izborna komisija dostavi raspodjelu svakog mandata pojedinačno svakoj političkoj stranci koja je učestvovala na ovim izborima, međutim to nismo mogli da dobijemo. Insistirat ćemo na tome. Mislimo da nije primjenjen sistem najvećeg količnika i da ono što izborna komisija planira da uradi danas, usvajanjem preliminarnih rezultata predstavlja kršenje izborne volje, odnosno prekrajanje izborne volje građana i pokušaj da se po svaku cijenu sačuva vlast”, ocjenio je Škrijelj.

Naglasio je da su tražili da se dokaže koliko je svakoj stranci za osvojeni broj mandata bilo potrebno glasova i da to nisu mogli da dobiju, na izborima koji nisu bili fer i demokratski.

 “Vidjeli smo da se zloupotrebljavaju javni resursi u korist jedne političke grupacije, gdje imate situaciju u odnosu na ove izbore, da je na parlamentarne izbore 2022. godine, više od 2.286 birača nego prije godinu i po, mi vidimo da je u pitanju jedan ozbiljan izborni inžinjering. Povrh svega toga ova vlast je izgubila legitimitet i tvrdimo da nema dovoljan broj odbornika da nastavi da upravlja gradom”, konstatirao je Škrijelj pojašnjavajući da “Dontev system najvećeg količnika” to jasno pokazuje.

 “Spremni smo da branimo izbornu volju građana i ovo se neće završit ovako”, poručio je on.

Edin Zećirović, Građanski pokret Sandžaka (GPS), foto: SNEWS

Predsjednik Građanskog pokreta Sandžaka Edin Zećirović je rekao da su apelovali na predsjednika Gradske izborne komisije sa svakakvim već relevantim, rezultatima i da je on govorio da mora da izađe sa nekakvim rezultatima.

“Građanski pokret je svakako osvojio dva odbornička mandata, prema ustavu, prema zakonu i prema procedurama koje propisala Republička izborna komisija. Samo tražimo da se taj rezultat ne zagubi kod nekog službenika koji će u nečije ime uraditi i prekrojiti izbornu volju građana. D a se to ne bi desilo spremni smo da branimo taj izborni rezultat. Ostale partije se pridružuju toj inicijativi. Ovdje se radi o odborničkom mandatu građana Novog Pazara koji treba da stavi tačku na višedeccenijsku devastaciju lokalne samouprave, grada u kojem živimo i svega ostalog”, naveo je Zećirović i predočio da 1144 nevažeća listića govori da je neko prekrajao izbornu volju građana, zaokruživanje i poništavanjem izbornih listića.

Upozorio je odgovorne, rekavši da “mi nismo imali peti oktobar ali možemo imati 20. decembar i staviti tačku na necivilizovani način podjele mandata”.

Zećirović je potvrdio da se kasnilo sa dostavljenjm džakova sa glasovima i zapisnika i da ima mnogo nepravilnosti tokom izbora za lokalni parlament.

 “Ne postoji metoda sa kojom se služi vladajuća gatnitura, a da u ovom procesu nije primjenjena. Nedostajući material na biračkim mjestima, nedostajući material u Gradskoj izbornoj komisiji, protivečnost predsjednika izborne komisije i ostalih članova…Samos u se odjedanput pojavile četiri vreće, koje su nedostajale, za koje se iz nekog razloga čekalo da se donesu..Onog mometa, ako budemo morali da pozvemo građane da znaju zbog čega to radimo. Da znaju, ukoliko prođe vladajućoj garniture prekrajanje ovog izbornog rezultat jedino što treba da razmišljamo za što jeftinije karte u nekom od pravaca van Novog Pazara. Ako to terba da se desi narod neka odluči, da dođe i odbrani izborni rezultat ili potraži kartu jer drugog izlaza vladajuća garniture ovom narodu ne ostavlja”, rekao Zećirović, ogovrajući na upit novinarke da im ne fali glasovi već primjena zakona na osnovu kojeg se vrši raspodjela glasova.

Službenica gradske uprave je nakon ovog obraćanje prišla novinarima i rekla da je otkazana konferencija predsjednika Gradske izborne komisije Novog Pazara, koja je zakazano danas u 15:30 časova.

Prema nezvaničnim informacijama, Republička izborna komisija nije dozvolila  konferenciju GIK-a, dok se ne ispitaju sve nepravilnosti.

Opozicione stranke koje su ovojile manadate su za večeras u 20 sati najavile da će ponovo ispred Gradske uprave obratiti medijima i predočiti nove detalje.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: