19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Osuda prijetnji i poziva na „nemilosrdno ubijanje“, „likvidiranje“ i „klanje“ novinara

Nevladine organizacije i mediji najoštrije osuđuju prijetnje i otvoren poziv na „nemilosrdno ubijanje“, „likvidiranje“ i „klanje“ u komentarima na tekst “Nova hajka botova na Arap džamiju”, na portalu sandzakpress.net. Srbijanskoj Vladi i nadležnim organima upućen poziv da u najkraćem roku otkriju identitet osobe koja je uputila prijetnje i sankcionišu je.

“Podižemo glas i protiv crtanja meta kroz objavljivanje fotografija onih koji imaju drugačije mišljenje o rezultatima ‘renoviranja’ Arap džamije. Naglašavamo da korišćenje Ustavom zagarantovanih prava na iznošenje ličnih stavova i mišljenja, ne može i ne smıje biti povod za prıjetnje, progon  ili medijski linč bilo koga. Jer, pravo na slobodu izražavanja se odnosi na sve, pod uslovom da ne ugrožava pravo na slobodu drugih, ne poziva na linč i ne vrıjeđa dostojanstvo drugih”, poručuje se u reagiranju i naglašava da je nedopustivo da se tužilaštvo i policija do sada nisu oglasili povodom ovih prijetnji.

Komentar na divljem portalu sandzakpress.net koji nije bio uklonjen skoro 15 sati od momenta objavljivanja

Nevladine organizacije i mediji u Novom Pazaru podsjećaju da ovo nije prvi slučaj prijetnji i poziva na ugrožavanje života novinara, a učestalošću ovakvih napada široj javnosti se šalje vrlo opasna poruka da su novinari, i drugi koji imaju različito mišljenje, nezaštićeni i usamljeni u svojoj borbi za istinu i slobodu informisanja, da državi nije stalo do poštovanja zakona, demokratskih principa i osnovnih načela Evropske konvencije o ljudskim pravima

“Pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo kulture i informisanja, nadležno tužilaštvo, Vladu Republike Srbije, da hitno reaguju i da, shodno obavezama koje su Ustavom i zakonima Republike Srbije precizirana, preduzmu sve neophodne mjere radi zaštite bezbjednosti neistomišljenika, novinara i slobode medija. Takođe zahtjevamo od nadležnih institucija da u najkraćem roku otkriju identitet osobe koja je uputila prijetnje i poziv na ubijanje i da je adekvatno sankcionišu”, navodi se u saopštenju koje potpisuju. Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar “Damad”, Urban-In, Akademska inicijativa “Forum 10”, OCD MONITOR, NVO Reper, Amela Bajrović, FreeMedia, novinar Nikola Kočović, novinarka Katarina Radović, Portal A1, Radio sto plus, novinarka lista “Danas” Slađana Novosel, novinar Eldin Ćorović i portal SNEWS.

Podsjećamo da je u komentarima teksta “Nova hajka botova na Arap džamiju” na divljem portalu sandzakpress.net skoro 15 sati trajao je otvoren poziv na ubijanje. Tužilaštvo i policija se do sada nisu oglasili povodom najnovijeg napada na novinare i slobodu medija.

Nakon što su ispod tog naslova objavljene fotografije sa imenima novinara i građana, na tom portalu, po sadržajima bliskom Islamskoj zajednici u Srbiji (IZuS) i Stranci pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića, aktuelnog potpredsjednika Skupštine Srbije, u komentarima se našao otvoren poziv na ubijanje.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: