26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Dr. Spahić: Epidemiološka situacija u posljednjih sedam dana jako stabilnija

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru (ZZJZNP) dr  Šefadil Spahić ocjenio je da je epidemiloška situacija na ovom području u posljednjih sedam dana jako stabilnija. Prema riječima dr Spahića ZZJZNP je, koji pokriva područje Novog Pazara i Tutina, 20. septembra poslao 68 uzoraka na analizu i svi bili negativni.

On je u izjavi za Snews naveo da je za posljednjih sedam dana otkriveno pet novih slučajeva oboljelih od koronavirusa.

“Epidemiloška situacija je nestabilna ali u odnosu na period kada smo imali 28 novooboljelih za 24 dana, poslije toga za 65 dana 4 novootkrivena slučaja, u posljednih sedam dana epidemiloška situacija je jako stabilnija zato što za taj period imamo samo pet novih slučajeva”, rekao je Spahić dodavši da su prje dva dana registrovali troje novooboljelih, dva iz Novog Pazara i jedno iz Tutina.

Dr. Spahić je istakao da su dvije novozaražene oosobe iz Novog Pazara bile na odmoru u Crnoj Gori, Albaniji.

“To je jedna situaciju koju smo još kraje avgusta i početkom septembra nagovještavali. Po našim pretpostavkama oko šest hiljada građana je bilo na odmor u drugim državama, a pretpostavke dobijamo na osnovu urađenih analiza brzih testova, između dvije i po do tri hiljade takvih testova, jednoj grupi koja je boravila u Turskoj i Albaniji nisu bili potrebni nikakvi testovi, uzimajući u obzir te dvije činjenice. Bilo je nemoguće da neko ne dođe neinficiran sa tih područja”, konstatovao je on.

Pojasnio je da se epideiološka situacija ocjenjuje kao takva zbog, kako ke kazao, jer smo imali više epidemioloških izazova u ovom periodu, veliki broj učenika i početak školske godine sa preko 17 hiljada učenika, velike kontakte u gradu i zanemarivanje epidemiološke situacije.

Kako je predočio dr. Spahić iz Novog Pazara nema značajan broj ljudi pod nadzorom jer je većina koristila odmor prije početka školske godine.

PCR testovi

“U period od 1. septembra vrlo mali broj naših građana je koristio godišni odmor letujući na albanskom i crnogorskom primorju. Za ovih par dana (od uvođenja mjere nadzora) imamo možda 50-60 osoba koje su pod nadzorom”, rekao je on.

– Novi Pazar do danas nema zaraženih učenika i nastavnika

Podsjetivši da je dokazan slučaj da je neko pozitivan na COVID-19 “ako je PCR pozitivan ili ima razvijenu kliničku sliku” direktora Zavoda za javno zdravlje je potvrdio da u Novom Pazaru do danas nema zaraženih učenika ili nastavnika koronavirusom.

“Kao Zavod nemamo ni jednu prijavu takvog slučaja. Imali smo prijavu sumnjivih slučaja, tri učenika i jedne učiteljice. Oni su bili pod sumnjom. Na osnovu pregleda od strane  pedijatara, kao i učiteljice od strane izabranog ljekara, na osnovu kliničke slike i urađenih PCR testova za četiri osobe, oni su se pokazali kao negativni. Nemamo potvrđenih slučajeva učenika ili prosvjetnog radnika”, naglasio je on.

Prema podacima Regionalnog COVID centra u Novom Pazaru prethodnog dana je na Infektivnom odjeljenju OB Novi Pazar bilo dva hospitalizoavana pacijenta, dva su otpuštena na kućno liječenj, a novih prijema, transporta, te premonulih i bolesnika na respiratorima nije bilo.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: