26 Aprila, 2024
Aktuelno Art Kultura Sandžak Sjenica

Otvorena Likovna kolonija “Sjenica 2020”

Tokom Likovne kolonije “Sjenica 2020”, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća, deset umjetnika iz Sandžaka i zemalja regiona, slikat će djela inspirisana sjeničkim krajom i Sandžakom, a sve u cilju sjećanja na Sjeničku konferenciju održanu 1917. godine.

Četvrti saziv sjeničke likovne kolonije juče je otvorio potpredsjednik Vijeća zadužen za kulturu Fuad Baćićanin, saopšteno je iz BNV-a.

Baćićanin je tom prilikom ukazao na značaj Sjeničke konferencije za Sandžak, ali i veliki značaj likovne kolonije koja se organizuje tim povodom, te umjetnicima poželio dobrodošlicu u Sjenicu.

Selektor kolonije i član Odbora za kulturu Vijeća, akademski slika Medžid Fakić, obratio se prisutnima i detaljno upoznao umjetnike sa idejom održavanja kolonije.

Prisutni su tokom otvaranja posebnu čast ukazali i rahmetli Hasimu Mekiću, predsjedniku Izvršnog odbora Vijeća u periodu od 2014. do 2020. godine. Mekić je bio naročita podrška projektima u oblasti kulture i naročito poklanjao pažnju manifestacijama kojima se afirmišu umjetnici iz Sandžaka.

Predstavnici Vijeća su tokom otvaranja kolonije riječima sjećanja na rahm. dr. Hasima Mekića još jednom ukazali na poštovanje i čast koje je on uživao u našoj zajednici.

Likovna kolonija se organizuje u sjećanju na Sjeničku konferenciju koja je održana 13. i 14. augusta 1917. godine, kada je usvojena Sjenička rezolucija, dokument kojim je od tadašnjih vlasti zahtijevano rješenje pitanja statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka.

Značaj Sjeničke konferencije se ogleda u tome što je na njoj, prvi put u 20. vijeku, jasno i nedvosmisleno izraženo raspoloženje našeg naroda o pitanju uređenja Sandžaka i Bošnjaka u tom periodu.

Bošnjačko nacionalno vijeće, najviše predstavničko tijelo Bošnjaka Sandžaka, je dane 13. i 14. august proglasilo za dane od posebnog značaja za Bošnjake.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: