Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Pandemija u Novom Pazaru: Bez preminulih i pacijenata na respiratoru

U Novom Pazaru prethodnog dana nije bilo preminulih kao ni covid pacijenata na respiratoru, situacija “nestabilna i nesigurna sa tendencijom laganog i postepenog poboljšanja”

Prema podacima koji su na današnji dan Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni COVID centar Novi Pazar, Dom zdravlja i ZZJNP, 3. juna 2021. su na liječenja primljena tri pacijenta (Novi Pazar 1, Sjenica 1, Tutin 1), dok otpusta sa bolničkog liječenja nije bilo.

Prema izvještaju, nakon skoro šest mjeseci, u odejku gdje piše broj transportovanih pacijenata, broj pacijenata na respiratorima i broj preminulih stoji “nula”.

Na kiseoničkoj potpori su dva pacijenta

U Covid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je obavljen 81 (31 prvih i 52 kontrolnih) pregled.

U Domu zdravlja urađene 41 laboratorijskih analiza, 29 RTG snimaka, 22 brzih antigenskih testova iz brisa nosa, od čega je 5 pozitivno, kao i 26
PCR testova.

U OB Novi Pazar bilo je ukupno 23 hospitalizovanih pacijenata, na Grudnom odjeljenju 21 i Respiratornoj jedinica 2 pcaijenta.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar dr Šefadil Spahić je za sarajevski Faktor izjavio da je trenutno epidemiološka situacija u Novom Pazaru “nestabilna i nesigurna sa tendencijom laganog i postepenog poboljšanja”.

“Smanjuje se broj novootkrivenih novozaraženih kao i broj pregleda i broj hospitalizovanih. Mukotrpan i iscrpljujući rad na prevenciji, liječenju i vakcinaciji lagano daje svoje rezultate. Nadam se brzom izlasku iz ove situacije i vraćanju normalnim uvjetima života”, rekao je dr Spahić.

Od početka ove godine do danas u novopazarskoj bolnici je, kako navode zvanične zdravstvene službe Srbije, od posljedica bolesti povezane sa zarazom koronavirusa, živote je izgubilo 172 osobe.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: