Aktuelno Crna Gora Društvo Sandžak Srbija

Za građane Sandžaka koji žive u pograničnom pojasu Srbije i Crne Gore uskoro lakši prelazak državne granice

Vlada Crne Gore je danas utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o graničnoj kontroli, čijim će se donošenjem stanovnicima koji žive u pograničnom području omogućiti prelazak državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza.

Izmjenama tog zakona stvoriće se pravni osnov za određivanje naknade troškova od 30 eura za obradu zahtjeva i izdavanja pogranične propusnice ili dozvole za pogranični saobraćaj, po principu reprociteta i saglasno potpisanim bilateralnim sporazumima o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj sa Bosnom i Hercegovinom, Republikom Srbijom i Republikom Kosovo.

“Cilj dopuna Zakona je da se, u duhu dobrosusjedskih odnosa, stanovništvu koje je nastanjeno u pograničnim područjima Crne Gore i susjednih država olakša kretanje između pograničnih područja i prelaženje zajedničke državne granice, u namjeri da razvijaju i unapređuju privrednu, obrazovnu, zdravstvenu, socijalnu, kulturnu, sportsku i druge vidove saradnje. Takođe, Zakon je usaglašen sa Uredbom (EZ-a) br. 1931/2006 Evropskog parlamenta i vijeća, kojom se utvrđuju pravila o pograničnom saobraćaju na vanjskim granicama država članica EU”, saopšteno je iz Vlade, prenosi RTCG.

Crna Gora i Republika Srbija od 2011. godine vodile su pregovore koji su rezultirali zaključenjem međudržavnog Sporazuma o regulisanju režima pograničnog saobraćaja i više sporazuma o graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju između Crne Gore i Republike Srbije.

Pogranično područje iznosi 10 kilometara od državne granice unutar teritorija i uključuje opštine u Crnoj Gori obuhvata 131 naselje, a u Republici Srbiji 113 naselja.

“Sporazumima, koji su potpisani, ratifikovani u obje države i koji su stupili na snagu popisana su i prelazna mjesta za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza kako bi stanovništvu nastanjenom u pograničnim opštinama Crne Gore – Pljevlja, Bijelo Polje, Petnjica i Rožaje, i Republike Srbije – Priboj, Sjenica, Tutin i Novi Pazar bilo olakšano kretanje i prelaženje zajedničke državne granice u namjeri da razvijaju i unapređuju privrednu, obrazovnu, zdravstvenu, socijalnu, kulturnu, sportsku i druge vidove saradnje, uvažavajući da je saradnja između stanovništva pograničnih područja osnov dobre saradnje susjednih država”, saopšteno je jop početkom 2020. godne iz Vlade Crne Gore.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: