20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Pandemija u Novom Pazaru: Hospitalizovanih 90, dvije osobe preminule, šest na respiratoru

U novopazarskim zdravstvenim ustanovama jučer je opao broj prijema covid pacijenata, a porastao je broj otpusta, dok su dvije osobe preminule, jedna iz Novog Pazara i druga iz Tutina. Šest je na respiratorima.

Prema podacima koji su na današnji dan Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni COVID centar Novi Pazar, Dom zdravlja i ZZJNP 5. maj 2021. na bolničko liječenje je primljeno 4 lica (Novi Pazar 3, Tutin 1), a otpušteno je 13 osoba sa liječenja.

Kako je navedeno u izvještaju na respiratorima je priključeno 6 pacijenata, dok je na high-flow 3 lica. Transportovanih osoba u veće medicinske centre nije bilo.

U Covid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar obavljeno je 151 ( 54 prvih i 97 kontrolna pregleda).

U Domu zdravlja je urađeno 71 RTG snimak, 48 brzih antigenskih testova iz brisa nosa, od čega je 8 pozitivan, kao i 49 PCR testova.

Od ukupno 90 pacijenata na bolničkom lijčenju prethodnog dana u  Opštoj bolnici Novi Pazar na Infektivno odjeljenje bilo je 29, Grudno odjeljenje 17, ORL 19, Respiratornoj jedinica 6, a u Privremenoj bolnici Novopazarska banja, gdje su smješteni pacijenti sa lakšom kliničkom slikom, 19 hospitalizovanih.

Od početka ove godine do danas u novopazarskoj bolnici je, kako navode zvanične zdravstvene službe Srbije, od posljedica bolesti povezane sa zarazom koronavirusa, živote izgubilo 153 osobe.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: