20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Pandemija u Novom Pazaru: Od početka ove godine preminulo 100 ljudi, smanjen broj prvih pregleda i bolničkih pacijenata

Od početka ove godine do danas u Opštoj bolnici Novi Pazar preminulo je sto pacijenata čija je bolest, prema zvaničnim informacijama, bila povezana za virusom COVID-19.

Prema podacima koji su na današnji dan Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni COVID centar Novi Pazar, Dom zdravlja i ZZJNP stanje na dan 2. april 2021. godin bilo je 20 novih prijema (Novi Pazar 11, Raška 5, Tutin 3, Sjenica 1) i 30 otpusta sa bolničkog liječenja.

“Na respiratorima , na high-flow je 4, broj preminulih 2 (1 Novi Pazar, 1 Raška).Ukupan broj pregleda u Covid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 235 (66 prvih i 169 kontrolna pregleda).U Domu zdravlja urađeno j1 137 laboratorijskih analiza, 127 RTG, 39 brzih antigenskih testova iz brisa nosa od čega je 13 pozitivno, kao i
60 PCR testova”, stoji u izvještaju za prethodni dan.

U Opštoj bolnici Novi Pazar Infektivno odjeljenje je imalo 43, Grudno odjeljenje 31, ORL 18, Respiratorna jedinica 7.

Privremena bolnica Novopazarska banja, gdje su stacionirani covid pacijenti sa lakšom kliničkom slikom, brojalo 53 ležeća pacijenta.

U martu mjesecu 2021. godine u Opštoj bolnici Novi Pazar živote je izgubilo 52 covid pacijenta, 36 iz Novog Pazara, 6 iz Raške i pet iz Tutina i Raške.

Od početka ove godine do danas u novopazarskoj bolnici je, kako navode zvanične zdravstvene službe Srbije, od posljedica bolesti povezane sa zarazom koronavirusa, živote izgubilo 100 osoba.

Podsjećamo da zdravstvene ustanove u Novom Pazaru i Srbiji još nisu saopštile zvanični podataka o broju preminulih u Opštoj bolnici Novi Pazar tokom vala pandemije virusa u junu i julu 2020. godine, te da je izvršno Rješenje Povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podaka ličnosti koje je donešeno na zahtjev SNews-a kako bi Opšta bolnica Novi Pazar javnosti, između ostalih, dostavila podatke o broju preminulih proslijeđeno na izvršenje Vladi Republike Srbije.

Povjerenik za inf. Rješenje o izvršenju OB Novi Pazar_SNews

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: