29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Pandemija u Novom Pazaru: Parametri korone na nuli, još nepoznat ukupan broj umrlih

Prije tri dana su saopšteni posljednji podaci u vezi s pandemijom COVID-19 u Novom Pazaru i pokazuju da su paramtri te bolesti na nuli.

Prema podacima koji su Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni COVID centar Novi Pazar, Dom zdravlja i ZZJNP na dan 21. april 2022. nije bilo novih prijema, otpusta, transportovanih pacijenata, pacijenata na respiratorima, pacijenata na high-flow i preminulih.

Ukupan broj pregleda u Covid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar bio je 27 (18 prva i 9 kontrolnih
pregleda).

U Domu zdravlja urađeno je 11 laboratorijskih analiza, 15 RTG snimaka, 18 brzih antigenskih testova iz brisa nosa, od čega su 3 pozitivna, nije bilo PCR testova.

– Ukupan broj umrlih od korone u Novom Pazaru i dalje nepoznat

Zavod za javno zdravlje Novi Pazar je saopštio da je do prije tri dana bilo ukupno 58.856 testiranih na COVID-19, a od tog broja, broj inficiranih je 11.024, u Novom Pazaru 9.927 lica, a u Tutinu 632 lica.

U Opštoj bolnici u Novom Pazaru tokom 2021. godine od posljedica izazvanih korona virusom preminula su 403 pacijenta, dok je od početka ove godine živote izgubilo najmanje 40 ljudi.

Prvi potvrđeni slučaj pacijenta oboljelog od COVID-19 u Novom Pazaru je registrovan početkom aprila 2020. godine.

Nezvanične su procjene da je u Novom Pazaru, od posljedica korone, do danas, umrlo blizu hiljadu osoba. Zvanično, javnosti još nije predočen podatak o ukupnom broju žrtava korone u najvećem sandžačkom gradu.

Najveća smrtnost u Srbiji, tokom vala ove zarazne bilesti, u julu i avgustu 2020. godine,  bila je u Novom Pazaru.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: