26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija Video Život

Pavlović: Po prvi put dokazana krađa beba, ne samo u Srbiji (VIDEO)

Predsjednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama, Radiša Pavlović iz Kragujevca, izjavio je da je po prvi put, ne samo u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, već u Evropi, dokazana krađa bebe.

Radi se o, danas već četredesetogodišnjem Mlađanu Radivojeviću, iz Adrana kod Aleksinca, koji je prije tri godine podnio krivičnu prijavu zbog sumnje da je otet od bioloških roditelja i dat drugoj porodici na usvojenje. Za njega je zvanično 1981. godine rečeno da je “mrtorođena beba”. On se danas na platou Tužilaštva u Kruševcu, ispred kamera pojavio sa dokazima o svom identitetu, rođenom sestrom koju je upoznao prije dva dana i DNK analizom.

 

 


U selu Donji Adrovac kod Aleksinca porodica Radivojević usvojila je dječaka još pre 40 godina koji je tada imao samo 3 mjeseca. Tek nakon četiri decenije klupo se odmotalo i jeziva afera nestalih beba po prvi put je rješena, piše Glas javnosti.

Mlađan Radivojević je prvi potvrđen slučaj ukradenih beba u Srbiji, ali i prvi rijješen.
Prema riječima Vere Radivojević, beba je donijeta u bijelom čaršafu, a radnici Centra za socijalni rad Aleksinca rekli su joj da može da ga zamijeni ako joj se ne sviđa. Vera ga je uzela u naručje i više ga nije ispuštala.

Kada je Mlađa imao 13 godina u bezazlenoj dječjoj tuči u školskom dvorištu nazvan je „domac i siroče“. Otišao je kući i pitao majku zašto ga djeca tako zovu. Objasnila mu je da nije mogla da ima djece i da ga je usvojila, ali da ga voli bezgranično. Prema Mlađinim riječima, tad ga nije ni zanimalo ko ga je rodio i zašto ga je biološka majka napustila jer je u Donjem Adrovcu našao svoj dom.

Međutim, kad je Mlađa zasnovao svoju porodicu, njegova supruga je insistirala da se otkrije ko mu je majka. I tad je klupko počeo da se odmotava. Tad su saznali da je u matične knjige upisana žena koja ne postoji, te da je Mlađin dosije sa još 28 dosijea nestao iz Centra za socijalni rad u Aleksincu.

Njegova biološka majka je dala svoj bril želeći da sazna šta se desilo sa njenim sinom.

Mlađanova sestra Marina je prije dva dana saznala da ima brata, a majka joj nikada nije rekla da joj je u porodilištu rečeno da joj je beba umrla.

Kako se navodi u Mlađinoj otmici učestvovale su četiri državne instituciji, a ime njegove majke izmišljeno.


 

 

“Samo se čekao dan kada ćemo rješiti prvi slučaj. Prvi slučaj je riješen i naučno, DNK analizom smo dokazali da je žena koja se porodila 3. marta 1981. godine, a po porođaju joj saopštili “mrtvo ti je dijete” tajno nas je kontaktirala. U međuvremenu dečko već tri godine potražuje svoje biološko porijeklo, podnio je krivičnu prijavu. To su radila tri tužilaštva i pet policijskih uprava. Sveobuhvatnom istragom, nakon 15-16 DNK analiza, smo uspjeli da dođemo do dokaza. Kontaktirala nas je majka. Institucije su ovo mogle da rade, samo što ne žele”, istakao je Pavlaović za SNews.

Podsjetio je da je na državnom nivou prije dvije zatraženo formiranje specijalnog tužilaštva koje bi se bavilo krađom beba, ali, kako je podvukao, kada se pošteno radi i nada i ima neka viša sila, bez obzira što je bilo onih koji su pokušali da zataškaju aferu.

Radiša Pavlović ispred zgrade pravosuđa u Novom Pazaru, foto: SNews, arhiv

“Uspjeli smo da riječimo prvi slučaj. Ne u Srbiji, ne u bivšoj Jugoslaviji, nego u Evropi. Za dijete je bilo rečeno da je mrtvo. Nigdje nije upisano ime žene koja je rodila Mlađana Radivojevića, na porođajnom protokolu, kao da se nije porodila. Najurena žena iz bolnice. Do današnjeg dana je od nas tražila diskretno da provjerimo. Kad smo vidjeli rezultat rekli smo joj da možemo javno da saopštimo, ne samo zbog njih nego zbog svih u ovoj bebi aferi”, izričit je bio Pavlović ne krijući zadovoljstvo zbog ovog uspjeha.

On je potvrdio da danas otvoreno može da se pogleda u oči i onima koji su učestvovali u krađi i da se obelodane njihova imena, bez obzira što je većina umrla.

“Treba da se obelodane imena. Zato mi tražimo od tužilaštva da se pokrene postupak. Ovdje je u pitanju organizovani kriminal i trgovina bebama i to je djelo koje ne zastarjeva. To je zločin. Očekujemo odgvoronost i zato tražimo posebno tužilaštvo”, poručio je Pavlović dodavši da su ovim postupkom dokazali da su jači od tri tužilaštva i pet policijskih uprava.

Prema riječima Pavlovića oko 1.500 ljudi je u Srbiji koji su slučajeve krađe beba prijavili tužilaštvima, a sudu se sa oštetnim zahtjevima obratilo 694 ljudi.

“Kao članovi Vladine komisije, sa ovlašćenjima, ali bez resursa, o svom trošku, smo vodili i vodimo ne samo ovu nego stotine istraga u Srbiji.Zato tražimo od države, mora da stane iza ovoga i da se konačno rasvjetli ova afera”, poručio je on.

Radiša Pavlović je tkođe jedan od roditelja koji potrađuje svoju djecu.

Izvor: Glas javnosti, RTS, SNews

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: