20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija Srbija

Srbija porodicama Albanaca s Kosova predala posmrtne ostatke ubijenih iz masovne grobnice Kiževak

Posmrtni ostaci Albanaca koji su pronađeni i ekshumirani u masovnoj grobnici u Kiževaku, kod Raške, u Srbiji. predati su delegaciji Prištine od strane predstavnika Beogradske delegacije Radne grupe za nestala lica.

Komisija za nestala lica Vlade Srbije je ranije saopštila da je  izvršena predaja identifikovanih posmrtnih ostataka sedam lica albanske nacionalnosti ekshumiranih na lokaciji Kiževak, kao i reasocijacija posmrtnih ostataka za dva lica albanske nacionalnosti sa iste lokacije na administrativnom prelazu Merdare. (Foto: Komisija za nestala lica Vlade Srbije)

Radi se o osobama koje su se vodile kao nestali iz masakra u selu Rezale, u opštini Skenderaj, tokom kosovskog rata 1999. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Rođaci nestalih, kosovski premijer Albin Kurti i ostali lideri institucija prisustvovali su ceremoniji vraćanja i preuzimanja posmrtnih ostataka u Merdaru, na graničnom prijelazu između Kosova i Srbije.

Kurti je položio cvijeće na kovčege žrtava rata, koji su bili prekriveni nacionalnom zastavom, dok su ih pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga (KSB) nosili nekoliko metara do prvog kontakta sa članovima porodica.

U obraćanju prisutnima Kurti je rekao da je bol ovog dana velik za sve, a posebno za porodice čiji su članovi nestali prije 22 godine, pet mjeseci i 25 dana.

“Ovo ovdje danas je istina koja se pokušavala prikrivati masovnim grobnicama, tiho, više od dvije decenije. Svih ovih godina bili ste vi porodice ti koji su rušili tišinu i niste dozvolili zaboravu da pokrije zločine koji su se dogodili tokom rata. Danas se sa pijetetom sjećamo hrabrosti i snage porodica koje su stajale i stoje u borbi za istinu i pravdu. Danas se sjećamo i majki i očeva koji su umrli prije nego što su mogli zauvijek da polože kosti svoje djece. Ne možemo stati dok vam ne donesemo djecu i obezbjedimo pravdu za njih”, kazao je Kurti.

Rekao je i da Kosovo ima dužnost da zatraži od Srbije da vrati nestale što je prije moguće i da je stoga “prvi prioritet”.

Tijela koja su danas vraćena na Kosovo prvo će biti odnijeta u Institut za sudsku medicinu Kosova, a zatim će biti predata porodicama kako bi bila sahranjena.

Masakr u Rezali dogodio se 5. aprila 1999. godine, kada su srpske oružane formacije i vojnici streljali skoro sve mladiće i djevojke iz tog sela i potom ih pokopali u masovnu grobnicu.

Eksperti iz Misije vladavine prava Evropske unije (EULEX) zajedno sa stručnjacima iz Instituta za sudsku medicinu Kosova i Komisije za nestala lica Vlade Srbije otkrili su 16. novembra prošle godine posmrtne ostatke Albanaca u kamenolomu u Kiževaku, kod Raške.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: