25 Aprila, 2024
Aktuelno Sandžak Zanimljivosti

Pešterski farmeri spremni za zimu

Na Pešteri kao tradicionalno stočarskom kraju, sve je manje onih koji svoju egzistenciju obezbjeđuju baveći se ovim poslom. Za razliku od mnogih koji su otišli u bogate evropske zemlje, Šaban Tutić iz Đerekara sa svojom porodicom živi od stočarstva. Iako je potrebno puno rada i uprkos svim nedaćama koje je i u ovom poslu donijela Korona, porodica Tutić od svog rada pristojno živi.

Sa suprugom i četvoro djece, Šaban Tutić sunčane jesenje dane koristi da svoje stado pripremi za surovu peštersku zimu. Nastavljaljući tradiciju, Šaban koji danas ima stado od 350 ovaca i 20 krava, soptevini farmerski posao skromno je započeo.


“Prije sedamnaest godina sam se osamostalio kupivši jednu kravu i jedanaest ovaca, dok je danas potpuno drugačija situacija, do nedavno sam imao 500 ovaca, ali zbog nastupajuće zime, morali smo da omalimo, još treba da se miče i ako su uslovi za prodaju nikaki”, rekao je Tutić i posebno istakao da se od ovog posla slodino može živjeti, te da 24 sata ima posla za one koji hoće da rade.

Na pitanje kako i da li se spremio za zimu, Tutić kaže: “Demilično dobro, sijena će možda trebati, žita ćemo nabaviti; no važno je da mesa i drva ima, ostalo ćemo nabaviti”, istako je on.

Idiličnu astmosferu Pešteri uskoro će zamijeniti zimski pejzaži za šta ovdašni farmeri i porodica Tutić na vrijeme pripremila.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: