Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Počelo obilježavanja 28. septembra – Dana Bošnjaka

Bošnjaci Sandžaka i Republike Srbije predstavljaju dio jedinstvenog nacionalnog korpusa sa Bošnjacima Bosne i Hercegovine i Bošnjacima u drugim državama nastalim raspadom Jugoslavije, poručeno je sa seminara „Metode rada u nastavi historije – ishodi učenja“ za profesore historije, održanog u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV), u okviru programa obilježavanja 28. septembra – Dana Bošnjaka.

Predavači na seminaru bili su eminentni profesori iz Tuzle uvaženi prof. dr. Izet Šabotić i Mr. Mirza Čehajić.

Prisutnima se obratio predsjednik Izvršnog odbora Vijeća prof. dr. Fahrudin Mavrić i tom prilikom istakao historijsku važnost ovog datuma za sve Bošnjake kako u Sandžaku tako i svim zemljama u kojima Bošnjaci žive.

Na zasjedanju prvog Svebošnjačkog sabora održanom u Sarajevu, 28. septembra 1993. godine, usvojena je Deklaracija o vraćanju historijskog nacionalnog imena Bošnjak.

U okviru obilježavanja programa 28. septembra – Dana Bošnjaka, osim seminara, Vijeće organizuje i prijem i svečano otvaranje izložbe slika sa Likovne kolonije „Sjenica 2021“ koji že biti upriličen 28.09.2021. godine u 19:00 sati u prostorijama Vijeća.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: