25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Tutin

Pokrenuta akcija čišćenja “Zajedno za čistu Pešter”

Omladina Gornje Pešteri uz saradnju, pomoć i podršku dijaspore i Halila Kuča, uspješnog privrednika iz Leskove koji živi u inostranstvu, od četvrtka 6. maja akcijom “Zajedno za čistu Pešter” počinje čišćenje i otklanjanje smeća, po putevima, livadama i šumama.

Cilj akcije je kako kažu, da svi zajedno popravimo narušeni sklad naše životne sredine i učinimo je primjerno čistom i ugodnom za življenje.

Navode da smo svi svjedoci sve češće nepropisnog odlaganja smeća i raznog kabastog otpada koji osim što predstavljaju veliku opasnost po zdravlje čovjeka i svih živih bića, u mnogome narušava izgled lijepe Pešteri kao i ugled samih stanovnika tog kraja.

Pozivaju da svi zajedno pomognemo da Pešterska visoravan povrati svoj nekadašnji sjaj.

“Hajde da Pešter postane turističko odredište, da ljudi požele da dođu i užvaju u ovim prirodnim bogatstvima koja imamo.Trebamo biti odgovorni, zato hajde da opravdamo poznati sinonim koji je nadaleko poznat: Pešterci su sloga, solidarnost, bratstvo i jedinstvo”, poručili su.

Ukazuju da će se samo čistom životnom sredinom sačuvati zdravlje sadašnjih i budućih generacija i onih do kojih dopire vazduh i voda sa Pešterske visoravni.

“Uključimo se, svi zajedno da sačuvamo prirodu za našu djecu, za sve one koji žive, koji će živjeti ovdje, za sve koji dođu i požele da ostanu, za sva živa stvorenja za koja ćemo biti odgovorni ako im narušimo njihov opstanak kroz neodgovoran odnos prema životnoj sredini. Osvjestimo se, vrijeme je, ono što je do nas niko drugi uraditi neće.
Baš ti možeš pomoći svojim primjerom odgovornog čovjeka. Zajedno možemo mnogo. Pokažimo da smo od onih koji su na putu dobra, oni koji vole čisto jer je naš Gospodar Allah (Bog) takav i voli takve insane, naveli su u pozivu.

Za svakog učesnika u akciji koja će trajati četiri dna biće pripremljena oprema za čišćenje, na kraju radnog vremena uručena simbolična nadoknada od 2.000 dinara.

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: