25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Sandžak Srbija Turska

Otvoren konkurs za dodjelu stipendija za osnovne, master i doktorske studije u Turskoj

Prijave na program stipendiranja studenata ”Turkiye Burslari”, koji svake godine provodi Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Republike Turkiye (YTB), otvorene su i zainteresirani se mogu prijaviti do 20. februara, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz YTB-a podsjetili su kako je riječ o projektu stipendiranja koji je pokrenut 1992. godine kao “Veliki studentski projekat”, a koji je otvoren u svijetu 2012. godine kao brend “Turkiye Burslari”. Riječ je o konkursu za dodjelu stipendija za dodiplomske, master i doktorske studije stranim studentima.

Turska, u kojoj studiraju studenti iz svih dijelova svijeta, i ove godine kroz program “Turkiye Burslari“, za studente dodiplomskog, diplomskog i doktorskog studija, otvara vrata mladim ljudima iz brojnih zemalja.

Riječ je ujedno i o najopsežnijem svjetskom programu stipendiranja, a ovogodišnji rok za prijave traje do 20. februara. Svi zainteresirani prijave mogu poslati putem internet stranice “https://tbbs.turkiyeburslari.gov.tr/”.

– Poziv mladima iz Sandžaka i Srbije

Predsjednik Asocijacije Maturanata Turske (ASMAT) Nazim Ličina je izjavio da se svake godine oko 200 mladih iz Sandžaka i Srbije konkuriše za stipendije, te da svake godine između 30 i 40 studenata upiše osnovne ili master i doktor studije u Turskoj.

“Stipendija koju daje Turski fond za stipendije podrazumjeva potpuno besplatno školovanje. Onome ko dobije stipendiju pokriveni su svi troškovi, povratna avionska karta, smeštaj, hrana, zdravstveno osiguranje”, rekao je Ličina.

Nazim Ličina, predsjednik Asocijacije Maturanata Turske (ASMAT)

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da mladi iz Sandžaka pokazuju želju da u Turskoj studiraju medicinu, arhitekturu, međunarodne odnose, defektologiju, ekonomiju, turizam i hotelijerstvo, navodi ličina i podsjeća da se program stipendija odnosi i na srednje škole.

Ličina je, uz poziv mladima da se prijave, predočio da je za to potreban je važeći pasoš, školska dokumentacija, svjedočanstva i diplome iz osnovne i srednje škole, ljekarsko uvjerenje i za one koji žele da studiraju na engleskom jeziku potreban je neki od priznatih sertifikata kao dokaz o njihovom znanju engleskog jezika.

“Turkiye Burslari”, koji se izdvaja svojim širokim spektrom mogućnosti za međunarodne studente u odnosu na druge programe stipendiranja, svake godine primaju rekordan broj prijava.

Program stipendija poznat je kao najsveobuhvatniji program stipendiranja na svijetu koji uključuje smještaj na fakultetima, mjesečnu stipendiju, školarinu za fakultet, zdravstveno osiguranje, studentski dom, besplatne stručne i akademske programe te troškove povratne avionske karte.

Ove godine će 31. generacija mladih sa područja Sandžaka i zemalja regije imati šansu da nastavi školovanje u Republici Turskoj.

Izvor: AA, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: