Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Srbija

SNews na udaru interesno-političke grupacije: Pritisci, uvrede, prijetnje, hakerski napadi…

U periodu između dva Svjetska dana slobode medija SNEWS se, nakon drastičnog porasta broja posjeta, a samim tim i utjecaja u javnosti, našao na udaru raznih pritisaka, prijetnji i pokušaja da se hakerskim napadima spriječi da bude dostupan široj čitalačkoj publici.

Prvi ozbiljniji pokušaj da se smanji utjecaj SNEWS-a desio se 25. i 26. septembra 2020. godine  od strane dobro organizirane mreže botova kada je sa 118 “spam prijava” blokirana objava URL (sadržaja sa adrese snews.rs) na toj društvenoj mreži. Ta blokada našeg informativnog je trajala duže od pet mjeseci, a najveći broj “spamova” odnosio se na vijest “Krivična prijava protiv funkcionera SPP-a Samira Tandira” i “Izvršni odbor UPK-a: Smjenite Mahmutovića, novopazarska bolnica jedna od najlošijih u svijetu”.

SNEWS je 9. januara ove godine objavio kolumnu “Muftija” dr Mevlud ef. Dudiću, to ne bi ni pas s’ maslom” , čiji je autor Medina Halilovića, nakon čega su pritisci, uvrede i napadi intenzvirani, posedno na društvenim mrežama.

Prvo je, po nalogu i punomoćju predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud(in)a Dudića, direktor Sandžak Media DOO Salahudin Fetić protiv Medina Halilovića podnio žalbu Savjetu za štampu.

Komisija Savjeta za štampu je u februaru jednoglasno odbacila Dudićevu žalbu, ocjenivši da je “sporni tekst” bio u skladu sa Kodeksom novinara Srbije.

Od 10. januara, uglavnom kao komentar na fb objave funkcionera Stranke pravde i pomirenja (SPP) i uposlenika Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Admira Muratovića, kao javno dostupne, sa desetak profila, pretežno poznatih lica, upućene su uvrede, prijetnje i poziv na linč autora kolumne i urednika Medina Halilovića.

S obzirom da je većina ovih postova koje sadrže najprizemnije uvrede na fb bili i, i dalje su javno dostupni, iste i objavljujemo u ovoj galeriji:

Halilović je 15. januara prijetnje prijavio policiji i zatražio zaštitu, a nakon tri mjeseca, pošto to nisu učinili državni organi, Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru je zbog podsterkavanja na izvršenje krivičnog djela, odnosno ugrožavanja sigurnosti podnio krivičnu prijavu protiv Admira Muratovića, Aldina Dolovca, Mustafe Tatarevića, Fahrudina Latifovića i Belmina Ličine, svi iz Novog Pazara.

Postupajući po toj prijavi zamjenik javnog tužioca u Novom Pazaru je obavjestila Halilovića da u svojstvu svjedoka oštećenog 6. maja u tužilaštvu da iskaz. Osumnjičeni su se u policiji izjasnili da su se šalili. Saslušani su u tužilaštvu 14. aprila.

Zbog hakerskih napada i krađe podataka sa potala snews.rs u januaru i februaru ove godine Republičkom javnom tužilaštvu (RJT) je protiv NN lica podnešena krivična prijava. Iz RJT-a je 12. marta za SNEWS je stiglo obavještenje da je krivična prijava sa prilozima na dalje postupanje dostavljena Posebnom tužilaštvu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Iz dokaza u prilozima se vidi da su hakersi napadi u ovom periodu učinjeni iz Srbije.

Hakerski napadi na SNEWS nastavljeni su pokušajima da se iz Francuske, SAD i Njemačke kompromituje naš medij.

Prema nezvaničnim saznanjima aktivisti jedne interesno-političke grupacije iz Novog Pazara koji žive u Luksemburgu i Njemačkoj angažovali su hakere iz tih zemalja kako bi nanijeli štetu našem mediju.

SNEWS će u narednom periodu o svim napadima i pritiscima obavjestiti domaće i strane organizacije i pokrenuti niz aktivnosti kako bi zaštitio svoja prava.

Informativni internet portal “snews.rs” je pokrenut 2018. godine i prvi je zvanično registrovani internet medij fokusiran na regiju Sandžak.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: