25 Aprila, 2024
Aktuelno Intervju Politika Srbija

Ponoš za SNews: Nama je ratovanja dosta, vrijeme je za normalnost

Kandidat za predsjednika Srbije general Zdravko Ponoš je u intervjuu za SNews, uoči posjete Novom Pazaru,  poručio da nema jednu politiku za Srbe u Srbiji, a drugu za nesrbe, da je najvažnije motivisati ljude da izađu na izbore, da se ne plaše i da biraju po svojoj volji i uvjerenju.

“Nama je ratovanja dosta. Vreme je za normalnost, za okretanje sebi i našem evropskom putu. Ali stvarno evropskom, a ne kobajagi kao za vreme SNS vlasti”, istakao je Ponoš, kandidat koalicije “Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije”.

– Jedan od važnih uzroka naših političkih, a sami tim i mnogih drugih nevolja u državi, jeste odsustvo nade da nešto može da se promeni, da su karte podeljene i da treba ili otići ili se pomiriti sa beznađem. Slično raspoloženje je širom zemlje i bez obzira da li pitate Bošnjake, Srbe Mađare

– Srbija je odgovorne za ratne zločine u Srebrenici uhapsila, predala Hagu, osuđeni su i izdržavaju zatvorsku kaznu. Narodna skupština se politički i vrednosno odredila prema tom zločinu. Kao predsednik Srbije ništa od toga ne nameravam da preispitujem. Istorija istoričarima, a mi da se okrenemo ka budućmosti

– Srpski svet koji propagira Vučićev referent za svađu sa komšijama Aleksaandar Vulin nije ni srpski ni svet. To je zamišljeno za zaluđivnaje Srba van Srbije kako bi se klanjali Vučiću. Ali te radikalske gluposti u novom pakovanju više ne pale.

– Vučić i SNS su se pokazali kao jako loša vlast. Treba im dati priliku da budu dobra opozicija.

SNews: Da li ćete kao predsjednički kandidat koalicije “Ujedinjeni za pobedu Srbije” posjetiti Novi Pazar i ovaj, kada bi se to moglo očekivati?

Danas sam u poseti Novom Pazaru. Nažalost neću stići da posetim druga mesta u ovom, kao i u nekim drugi delovima Srbije.

SNews: Očekujete li podršku Bošnjaka i šta im, kao budući predsjednik Srbije, poručujete u smislu rješavanja nagomilanih životnih problema?

Malo drugačije gledam na tu stvar sa političkim očekivanjima. Mislim da je najvažnije motivisati ljude da izađu na izbore, da se ne plaše i da biraju po svojoj volji i uverenju. Jedan od važnih uzroka naših političkih, a sami tim i mnogih drugih nevolja u državi, jeste odsustvo nade da nešto može da se promeni, da su karte podeljene i da treba ili otići ili se pomiriti sa beznađem. Slično raspoloženje je širom zemlje i bez obzira da li pitate Bošnjake, Srbe Mađare. Vreme je da se trgnemo, da uzmemo sudbinu u svoje ruke. To se radi na izborima. Srbija ne pripada SNS-u, pripada svima nama podjednako. I nije dobra država ako nije po volji svojih građana, ako je se građani plaše, ako nemaju poverenja u njene institucije, sudove, opštinsku upravu, policiju… Verujem da ću kao kao predsednik Srbije posle aprilskih izbora bti u prilici da mandat za sastav nove Vlade Sbije ponudim listi koju predvodi Marinika Tepić. Bilo bi mi zadovoljstvo da prvi zakoni koje ću potpisati budu oni koji se odnose na ispravljanje nepravdi koje je odlazeća vast počinila prema našim građanima.

SNews: Po čemu ćete se, kao budući predsjednik Srbije, što se Bošnjaka tiče, ali i svih manjinskih zajednica, građana općenito, razlikovati od Aleksandra Vučića?

Po načinu kako ću obavljati posao predsednika. To je posao, a nije mesijsnstvo kako ga on predstavlja. Odlazeći predsedik Aleksandar Vučić je kraljica drame, čovek sklon da se narodu žali kako mu je težak posao za koji se kandidovao da ga obavlja. Istovara državne brige i lične frustracije na leđa građana. Odrgovoran šef države treba da radi baš suprotno. Treba da amortizuje pritisak državnih problema prema građanima. Vučić zloupotrebljava rat u Ukrajini u izborne svrhe, pokusava da se nametne kao čovek od koga zavisi ne samo budućnost Srbije nego i Evrope. A ni on, a ni Srbija ne mogu da utiču na taj rat. To je krenulo loše i mi treba da gledamo svoja posla. Nama je ratovanja dosta. Vreme je za normalnost, za okretanje sebi i našem evropskom putu. Ali stvarno evropskom, a ne kobajagi kao za vreme SNS vlasti.

Ja nemam jednu politiku za Srbe u Srbiji, a drugu za nesrbe. Ovo je naša zemlja, pripada svima nama. A prava nacionalnih manjina treba da budu u praksi, a ne samo na papiru, u skladu sa najvišim evropskim standardima. Slobode nikad ne može biti previše. Ako je država po meri svojih građana, ako im je taman, bez obzira na nacionalu, versku ili bilo koju drugu pripadnost, onda je izlišno pričati o tome da treba da se i poštuje takva država.

SNews: Šta bi, kao predsjednik Srbije, prvo uradili za Novi Pazar i ovaj kraj?

Svakako neću da se mešam u ono što nije posao predsednika Srbije. Ustavne nadležnosti predsednika su jasne i nema pravo da udeljuje milostinju ni privelegije bilo kome gradu, ni Novom Pazaru ni Kraljevu. Razvojna politika je u nadležnosti Vlade. Ali uvek ću reći ono što mislim, svestan snage reči, direktno izabranog predsednika. Tužno je koliko je ovaj kraj zapostavljen, ne samo nebrigom centralne vlasti, možda još i više lokalnih. Od decentralizacije koja je samo u teoriji nema nikakve vajde.

SNews: Šta je modul-rješenje da se prevaziđu prepreke iz prošlosti između Bošnaka i Srba, a kako bi se izgradilo međusobno povjerenje? Da li ste razgovarali sa ovdašnjim predstavnicima političkih stranaka i organizacija koje bi pozvali građane da Vama daju glas? Postoji li ta inicijativa?

Niko sa strane, pa ni ja, ne treba ljudima ovde da soli pamet kako treba da žive zajedno. Žive zajedno. vekovim, a najveći problem su bili kad im je neko sa strane “pomagao”. Stranke koje čine koaliciju “Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije” podržale su moju kandidaturu i učestvuju u kampanji, ali verujem da će i mnogi građani koji nisu stranački opredeljeni biti u prilici da čuju moju poruku i prihvatiti ideju da možemo već na sledećim izborimo da preokrenemo stvar i usmerimo Srbiju ka Evropi, a sebi prostor za profesionalno ostvarenje i mnogo izvesniju perspektivu za sebe i svoje porodice.

SNews: Kakav je Vaš stav prema ratnim zločinima i osuđenim ratnim zločincima, Ratku Mladiću, Haškom sudu, Srebrenici, suverenitetu i integritetu Bosne i Hercegovine, stvaranju “srpskog sveta”, kao i Miloradu Dodiku i njegovoj politici otcjepljenja entiteta Republika Srpska i pripajanja Srbiji?

Srbija je odgovorne za ratne zločine u Srebrenici uhapsila, predala Hagu, osuđeni su i izdržavaju zatvorsku kaznu. Narodna skupština se politički i vrednosno odredila prema tom zločinu. Kao predsednik Srbije ništa od toga ne nameravam da preispitujem. Istorija istoričarima, a mi da se okrenemo ka budućmosti. BiH je međunarodno priznata država, članica UN, Srbija je jedan od graranta Dejtonskog sporazuma. A kako će se BiH dalje razvijati neka odluče njeni entiteti, narodi i građani preko svojih legitimnih predstavnika. Srpski svet koji propagira Vučićev referent za svađu sa komšijama Aleksaandar Vulin nije ni srpski ni svet. To je zamišljeno za zaluđivnaje Srba van Srbije kako bi se klanjali Vučiću. Ali te radikalske gluposti u novom pakovanju više ne pale.

SNews: Da li će predstojeći parlamentarni i predsjednički izbori biti izjašnjavanje građana “za i protiv Vučića” i, ako će, zbog čega sve?

Biće i izjašnjavanja protiv Vučića, ali ja se nadam da će mnogo više građani da se izjašnjavaju za svoju budućnost. Za Vučićem znaju na čemu su, svi su imali priliku da se za ovih deset godina uvere da on ne razume ni državu ni naš narod. Za njega je država privatna stvar sa kojom može da radi šta hoće. Preterao je. Države dobro funkcionišu, demokratije se pokazuju u najboljem svetlu, ako imaju i dobru vlast i dobru opoziciju. Vučić i SNS su se pokazali kao jako loša vlast. Treba im dati priliku da budu dobra opozicija.

 

Foto: https://www.facebook.com/gen.zdravkoponos/photos

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: