25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Invazija u Ukrajini: Prva razmjena zarobljenih vojnika

Po nalogu predsjednika Ukrajine Volodymyra Zelenskog danas je održana prva puna razmjena ratnih zarobljenika od početka ruske invazije na tu zemlju.

Zarobljeni ruski vojnici, foto: Generalštab Oružanih snaga Ukrajine

U zamjenu za 10 zarobljenih osvajača , izvukli smo 10 naših vojnika, izjavila je potpredsjednica vlade, ministrica za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Ukrajine Irina Vereshchuk.

Ona je potvrdila da je danas Rusima poslano 11 civilnih ruskih mornara, koji su spašeni iz poplavljenog plovila u blizini Odese.

Kako su predočile ukrajinske vlasti ova razmjena vraća kući 19 ukrajinskih civilnih mornara sa spasilačkog broda Safira, koje su zarobljeni od strane ruskih snaga dok su pokušavali vratiti ukrajinske trupe sa otoka Snake. Pod uslovima razmjene, sam spasilački brod također će biti vraćen u Ukrajinu i poslat u luku u Turskoj.

Ukrajina je prije nekoliko dana razmjenila devet zarobljenih ruskih vojnika za Ivana Federova, gradonačelnika Melitopolja, grada na jugu zemlje kojeg su rusku snage kidnapovale 11. marta.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je danas da je od pčetka ratnih dejstava u Ukrajini najmanje 1.035 ljudi ubijeno, a 1.650 ranjeno. Kako se navodi u saopštenju, među poginulima je 90 djece, prenosi Rojters.

Do sada nije poznat podatak koliko je ukupno vojnika, na obje strane, izgublo živote.

Prema navodima ukrajinskih vlasti od 24. februara do danas je poginuulo 15.800 pripadnika oružanih snaga Ruske federacije. Ruska strane ne saopštava svoje ni gubitke Ukrajine, a neki ruski provladini mediji su objavili podatak o poginulih više od devet hiljada vojnika, pa su tu informaciju izbrisali.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: