Aktuelno Društvo Izbori u Srbiji 2023. Novi Pazar Sandžak Srbija

Pošta šuti o broju (ne)dostavljenih poziva za glasanje

Pošta Srbije još javnosti nije predočila koliko je ukupno obavješetenja-poziva za glasanje dostavila na adrese građana Novog Pazara, kao i na adrese svih građana Srbije koji imaju pravo da glasaju.

Rok za dostavu poziva građanima istekao je u ponedjeljak u ponoć, a redakciji SNEWS-a, tri dana kasnije nisu stigle zvanične informacije iz JP “Pošta Srbije” koja ima zakonsku obavezu da javnosti stavi na uvid tu informaciju.

Na mail nisu stigli odgovori na pitanja koliko je ukupno obavješetenja-poziva za glasanje primljeno u poštama Pošte Srbije i koliko je ukupno obavješetenja-poziva za glasanje dostavljeno na adrese građana Srbije.

SNEWS je tražio da se predoči koliko je ukupno obavješetenja-poziva za glasanje je primljeno u poštama Pošte Srbije na teritoriji Grada Novog Pazara, a koliko na teritoriji opština (pojedinačno) Prijepolja, Priboja, Nove Varoši, Tutina i Sjenice,

Također još nema informacija koliko je poziva dostavljeno na adrese građana na području, pština (pojedinačno) Prijepolja, Priboja, Nove Varoši, Tutina i Sjenice, kao i koliko obavješetenja-poziva za glasanje nije dostavljeno na adrese građana tih sandžačkih gradobva i opština.

Zatraženo je da se pruži zvanična informacija iz kojih razloga na ovom području nisu dostavljena ta obavještenja o glasanju.

Upravnik pošte u Novom Pazaru Goran Janković, uputivši nas na Pres službu Pošta Srbije u utorak nije želio uredniku SNEWS-a da da izjavu i javnosti predoči ove informacije, navodeći da nije ovlašćen za takvo nešto.

– Zakon propisuje da birači moraju da dobiju pozive

Nakon isteka roka za dostavu obavještenja o danu, mjestu i vremenu glasanja na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima puno je onih u Novom Pazaru i Sandžaku koji su novinarima potvrdili da nisu dobili te poziive i da se to ponovlja svakog izbornog ciklusa.

Na adrese svakog birača u Novom Pazaru,trebalo je da budu dostavljenja po dva obavještenja za glasanje,, za parlamentarne i lokalne izbore.

Grad Novi Pazar za ove izbore ima ukupno 91.253 građanina sa pravom glasa i približno toliko je poziva Pošta Srbije bila u obavezi da uputi građanima.

Novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj rukovodilac organa koji je nadležan da obavjesti birača o vremenu i mestu glasanja ako biraču ne dostavi blagovremeno poziv za glasanje, predviđeno je članom 171 Zakona o izboru narodnih poslanika.

Zakon propisuje da birači moraju da dobiju obavještenje o danu i vremenu glasanja, ali nisu u obavezi da obaveštenje o glasanju ponesu na biračko mjesto, jer su za glasanje dovoljni lična karta ili pasoš.

U Srbiji se 17. decembra održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opština, među kojima je i Beograd.

Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 6.500.165 građana,

U Sandžaku će se varedni lokalni izbori održati u Novom Pazaru, Prijepolju i Priboju.

U Novom Pazaru će se glasati na 99 birački mjesta, na gradskom i seoskom području.

Glasanje počinje u nedjelju, 17. decembra u 7 sati ujutro i traje do 20 sati naveče. Svi oni koji se do 20 sati zteknu n biračkom mjestu imaće pravo da glasaju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: