26 Aprila, 2024
Lifestyle Zdravlje Život

Pravilna ishrana- zdrav život

Obroci na vrijeme, sistem organa za varenje i metabolizam su usko povezani, zato je važno kad jedemo, a ne šta jedemo. Istraživanja su pokazala da zbog nepravilne ishrane i neredovnih obroka mladi se goje i do 7 kilograma mjesečno.

Brza hrana, obroci u kasne sate konzumirani, fizička neaktinost, neredovan i nedovoljan san, alkohol sve su razlozi nezdravog života koji utiče na naš organizam i zdravlje.

Nažalost, sve je više mladih koji oboljevaju od neizlečivih bolesti. Obroci na vrijeme pozitivno utiču na naš organizam. Kalorični doručak i lahgana večera dobre su navike svakog čovjeka.

Organizam ne treba natrpavati bespotrebnom hranom niti ga ostaviti da bude prazan, sve umjereno koliko je dovoljno za normalan razvoj.

Tokom dana istrošimo kalorije koje smo unijeli za vrijeme doručka s tim se i tope masne naslage, jer fizička aktivnost kojom potrošimo od doručka do večere je taman toliko dovoljna da imamo energije za rad.

Lahgana večera je za naš želudac dovoljna jer nema dosta vremena da je istroši.

Redovni obroci reflektuju se na moždane ćelije, a one na sistem organa za varenje i nastavljaju do jetre i mišića. Obroci konzumirani u nevremenu onda prave problem organizmu, organima koji utuču na naše zdrastveno stanje, a ono kasnije dovodi ksko do fizičkih tako i do psihičkih problema pojedinca.

Koordinacija organizma sa ostalim sistemima organa rezultat je našeg opšteg zdrastvenog stanja. San je jedan od važnih fsktora koji utiču i na ishranu. Ako smo nenaspavani onda ne možemo ni da jedemo, a sve to utiče na zdrav način života.

Odraslom čovjeku je dnevno dovoljno 7-8 sati sna, a razmak između obroka ne da je duži od 8 sati.

Organizovanim načinom života, pravilnom ishranom, dovoljnim unošenjem vitamina i minerala podstičemo sebe i one oko nas da živimo zdrav život.

Pravilnom ishranom do zdravog života!

Pripremila: Ulfeta Halilović

Povezane vijesti

%d bloggers like this: