7 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Ekonomija Srbija Život

Savjeti za povratnike i one koji razmišljanju o odlasku u inostranstvo

Građanima Raškog okruga je od sada dostupno besplatno savjetovanje u okviru novopazarske hotspot kancelarije Njemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK).

“Građani koji su se vratili iz inostranstva, kao i oni koji razmišljanju o odlasku u inostranstvo u potrazi za poslom ili stručnim usavršavanjem mogu da potraže savjete i informacije od savetnika DIMAK-a u Novom Pazaru u prostorijama Migracionog servisnog centra Nacionalne službe za zapošljavanje (ul. Šabana Koče 18) svakog ponedjeljka od 8.30 do 12.30 sati. Savjetnik je dostupan i putem broja telefona 069/5518891”, saopštio je Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Pojašnjava se da savjetnici građanima pružaju različite vidove podrške, od reintegracije povratnika u Srbiju, preko profesionalnog usmjeravanja i pomoći pri traženju posla ili pokretanju biznisa u Srbiji. Među mnogobrojnim uslugama su i podrška za podizanje stručnih kvalifikacija kroz besplatne obuke, kao i psihosocijalna podrška, ali i savjetovanje o rizicima neregularnih migracija i uslovima za regularne.

Hotspot savjetovalište centra DIMAK u Novom Pazaru jedno je od šest širom Srbije koje je otvorio Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) u okviru pilot-projekta decentralizacije DIMAK-a sa redovnim kancelarijama u Dečanskoj 8 u prostorijama NSZ i Narodnih Heroja 4 u prostorijama Komesarijata za izbeglice i migracije, oba u Beogradu.

“Otvaranjem hotspotova dodatno je ojačana dugogodišnja saradnja GIZ i Nacionalne službe za zapošljavanje na unaprjeđenju statusa povratnika, ali i osnaživanja osetljivih grupa građana kroz različite vidove podrške”, navela je rukovodilac DIMAK centra, Marija Bogdanović.

Savjetnici DIMAK-a od 2016.godine, kada je otvoren centar, pomogli su i osnažili na hiljade građana Srbije.

Savjetovalište je jedan od projekata inicijative nemačke vlade „Povratak u nove šanse“ koja ima za cilj pobošljanje perspektiva za obrazovanje i zapošljavanje na licu mesta, kako bi se stimulisao ostanak u zemlji, a u Srbiji ga sprovodi GIZ u okviru globalnih programa „Migracije za razvoj” (PME) i „Migracije i dijaspora” (PMD).

Povezane vijesti

%d bloggers like this: