25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Pred više hiljada vjernika klanjana dženaza Muameru Zukorliću (FOTO)

Foto: Beko Jašarević-Helistudio

U centru Novog Pazara danas je obavljena dženaza lideru Stranke pravde i pomirenja i bivšem sandžačkom muftiji Muameru Zukorliću.

Foto: Irfan Ličina

Dženaze je uz prisustvo porodice, vjernika, prijatelja imama i velikog broja zvaničnika IZ-e predvodio reisu-l-ulema IZ-e u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazavović.

Obraćajući se prisutnima Kavazović je rekao da je Muamer Zukorlić Bošnjake Sandžak podigao na noge i svojim živoetom “sve nas zadužio”.

“Oprostiti se od života čovjeka kakav je bio Muamer nije lahko. Ono što je od sebe nam davao, bodrio nas i pokazivao put to je ono što ne umire, to je ono što ostaje iza Muamera, kao što je ostalo iza velikana  naših bošnjačkih sve do Resulullah Muhameda s.a.v.s. Sve njegovo je bilo da nas pouči kako da koračamo, on je to želio, on je svoj život dao zato. Ponosni, uzdignutih glava, hrabro, bez kalkulacija. To je bio naš Muamer”, rekao je Kavazović istakavši da on  nikoga nije ostavio ravnodušnim, ni svoje dostove ni svoje dušmane.

On je podsjetio da je Muamer Zukorlić uvijek govorio da je “Srbija naša država ali da mi u njoj želimo biti postojani, poštovani i dostojanstveni”.

“To je bila njegova borba. Ako to nastavime i  te riječi budem slijedili, Muamer je otišao sa ovoga svijeta, ali ako o budemo slijedili Muamer će ostati sa nama sve dok budemo išli njegovim stopama”, poručio je reis Kavazović.

On je od prisutnih zatražio da umrlome halale i, uz riječi prisutnih “halal olsun”,  dodao da mu i on halali poželio da ga Allah oaspe rahmetom, uvede u dženet, a njegovoj porodici da sabir (strpljenje) i olakša tegobu.

Na dženaizi su govorili i bivši reisu-l-ulema Mustafa ef. Ceriće i muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevlud ef. Dudić.

 

Foto: Beko Jašarević-Helistudio

Dženazi su prisustvovale brojne delegacije i saradnici i prijatelji Muamera Zukorlića iz zemalja regije, Evroope i svijeta. Značaj broj je bilo onih koji su pristigli iz sandžačke dijaspore.

Ukop se obavio u rodnom  selu Orlje kod Tutina, a hatar će se obavljati u porodičnoj kući u Orlju.

Muamer Zukorlić iznenada je u subotu, 6. novembra 2021. godine, iznenada preminuo u 52. godini života.

Prema nepotvrđenim informacijama koje su objavili mediji Zukorliću je pozlilo nako predavanja na fakultetu u Novom Pazaru, imao je srčani udar usljed tromba i nakon hitne intervencije hitne pomoći preminuo je na putu za bolnicu. Prošle godine se u jeku pandemije u Novom Pazaru liječio od COVID-19.

Za sobom je ostavio roditelje, dvije supruge, osmero djece i sedmoro unučadi.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: