Aktuelno Društvo Globus

Predivni prizori sa džume u Mekki, u Arabiji pao snijeg (FOTO)

U najsvetijem muslimanskom mjestu Haremu K’abe namaz se i dalje obavlja uz preventivne mjere protiv pandemije koronavirusa i poštovanja distance.

Tokom današnje džume u Haremu Kabe u Meki i Poslanikovoj džamiji u Medini bilo je znatno više vjernika u odnosu na prethodni period.

Haramain je fotografijama i videom na društvenim mrežama prenio predivne prizore iz najvestijih mjesta islama tokom džume.

Hutbu je predvpdio šeik Saleh bin Abdulah bin Humaid.

Dan prije u Meki je padala kiša, a u mnogim dijelovime Saudijske Arabije je u prethodna dva dana padao snijeg, što je rijetkost ovoj zemlji.

Muslimanima iz država van Saudijske Arabije je omogućeno je početkom novembra 2020. godine obavljaju namaz u u Meki. Oko 10.000 vjernika iz inostranstva dobilo je dozvolu da obave Umru, što se može učiniti u bilo koje vrijeme.

Saudijske vlasti su uz poštovanje preventivnih mjera od. 1. novembra vjernicima iz inostranstva dozvlili dolazak radi obavljanja Umre.

Ministarstvo zdravlja te zemlje je saopštilo da će birati zemlje iz kojih dolaze strani hodočasnici na osnovu razvoja pandemije COVID-19.

Vjernici su se ranije morali samoizolirati tri dana nakon dolaska u Saudijsku Arabiju, prije nego što im je bilo dozvoljeno da čine tavaf oko Kabe – najsvetijeg mjesta u islamu.

Foto: Haramain.info

Povezane vijesti

%d bloggers like this: