20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Sandžak

Predizborna kampanja u Novom Pazaru protiče relaksirano (FOTO)

Izbora atmosfera u najvećem sandžačkom gradu deset dana prije održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora, zakazanih za 21. jun , primjetna je na svakom koraku, ali djeluje relaksirano.

Takav utisak narušava samo benkica u lokalnoj prodavnici suvenira sa koje se šalje poruka “Sve ću da vas porobim”.

U centralnim gradskim ulicama, na vidljivim mjestima, električnim stubovima, bilbordima, džamijama, mostovima, između zgrada i kuća postavljeni su transparenti sa nazivima stranačkih i lista koalicija.

Stranačke i poruke stranačkih lidera za predstojeće izbore vidljive su gotovo na svakom koraku.

Za razliku od ranijih izbornih procesa ova kampanja, u Novom Pazaru, prema ocjeni javnosti, protiče prilično monotono, mirnije, bez napada i revanšizma između politčkih suparnika.

U Novom Pazaru su proglašene četiri izborne liste i svaka od njih je preložila po 47 odborničkih kandidata, ukupno 188. Najveći broj je prosvjetnih radnika, zatim ekonomista, ljekara i medicinskih radnika, studenata, inžinjera, pravnika, penzionera…

Na lokalu u Novom Pazaru, kao i u većini sandžačkih opština, borba za povjerenje i glas na izborima uglavnom se voditi između tri bošnjačke liste, one koju prevode Rasim Ljajić, Muamer Zukorlić i Sulejman Ugljanin i jedne srpske koju predvode naprednjaci Aleksandra Vučića.

Ljajićeva opcija, koja je kontinuirano na vlasti u Novom Pazaru već 12 godina, i na ovim izborima izlazi s porukom “Za evropski Novi Pazar (Sjenicu, Tutin…), Zukorlićeva SPP, kao opouiciona stranka u ovom gradu, sa “Samo pravo”, a SDA Sandžaka koja je u posljednje tri i po godine dio lokalne vlasti u Novom Pazaru poručuje “Sandžak autonomija, Bošnjaci narod”.

Za što veći broj poslaničkih mjesta u srbijanskom parlamentu Sandžačka demokratska partija (SDP) nastupa na listi “Aleksandar Vučić-Za našu decu”, Stranka pravde i pomirenja na listi “Akadmik Muamer Zukorlić, SPP-Samo pravo”, a Stranka demokrtaske akcije (SDA) Sandžaka na listi “SDA Sandžaka-dr. Sulejman Ugljanin”.

Foto: Medin Halilović-SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: