25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Sandžak Turska

Predsjednica BNV-a o učešću na Diplomatskom forumu u Antaliji: Sandžak se spominjao u svakoj prilici

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Jamina Curić ocjenila je da je učešće delegacije BNV-a na Diplomatskom foruu u Antaliji doprinos sveukupnom dijalogu u pravcu prevazilaženja prepreka koje zaustavljaju razvoj regiona Zapadnog Balkana, te doprinos stabilnosti i miru u svijetu. Kako je u razgovoru za SNews istakla Curić ovo je takođe bila prilika da se u formalnim i neformalnim susretima predstavi Sandžak, ali i opišu društvene i političke prilike u ovoj regiji.

“Ovo je za nas bila jedinstvena prilika da na jednom mjestu sretnemo predsjednike država, ministre, diplomate, lidere regiona, naučnike, privrednike i da ih upoznamo sa društveno političkim prilikama u Sandžaku.
Sigurni smo da je naše učešće uticalo na formiranje javnog mnjenja učesnika ovog međunarodnog skupa koji važi za jedan od najznačajnijih međunarodnih skupova u posljednje vrijeme. Očekujemo podršku naših prijatelja. Nadamo se da će naši razgovori uroditi plodom i iz svega toga izaći nešto korisno za sve građane Sandžaka”, prenijela je svoje utiske predsjednica BNV-a.

Predsjednica i potpredsjednik BNV-a, Jasmina Curić (D) i Fuad Baćićanin tokom Diplomatskog foruma u Antaliji

Izrazila je očekivanje da će se, kako je naglasila, zbog toga što se Sandžak spominjao u svakoj prilici, dati rezultat da značjni društveno-politički akteri, ne samo u regionu već i u Evropi i svijetu, sjetiti i znati za Sandžak i prave situacije u Sandžaku.

Predočila je i da je organizatoru Diplomatskog foruma u Antaliji BNV-u upućena zahvalnost što su se odazvali pozivu i primjećeno je da nije bilo drugih učesnika iz Srbije koji su uredno pozvani.

“Našim dolaskom poslali smo poruku da želimo nastavak dobrih međudržavnih odnosa između Republike Turkiye i Republike Srbije i da i ovim postupkom pokažemo da su Bošnjaci most saradnje Turske i zemalja Balkana”, istakla je Curić.

– Stoltenberg se interesovao za prilike u Srbiji 

Na marginima ovog međunarodnog skupa delegacija BNV-a je imala prilike da se susretne sa generalnim sekretarom NATO-a Jansom Stoltenbergom i da ga upozna sa stanjem u Sandžaku.

“Iznenadilo nas je njegovo interesovanje o Srbiji i ko je iz Srbije na ovom forumu. Upoznali smo ga sa radom BNV-a i uopšte o prilikama u Sandžaku. Nadamo se da će to uzeti k’ znanju i da će mu te informacije koje je  dobio od nas biti značajne prilikom donošenja nekih odluka”, predočila je predsjednica BNV-a.

– Susret sa Erdoganom pun emocija

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan je takođe izdvojio vremena da se susretne sa predstavnicima Bošnjaka iz Sandžaka i Srbije i prema riječima Jasmine Curić, kao i svaki put pokazao veliko interesovanje za Sandžak i iskazao.

“Susret sa Erdoganom je uviijek srdačan i pun emocija. On se svaki put zainteresuje za Sandžak. Rekao je da imamo njegovu punu podršku i preko ministra Cavusoglua delegirao je zvaničnika koji će sa nama voditi preciznije i konkretne razgovore”, istakla je Curić.

Delegacija BNV-a je nakon toga održala zvanični sastanak sa pomoćnikom turskom ministra vanjskih poslova, Farukom Kaymakcijem sa kojim je, podvukla je zastupnica BNV-a, bilo riječi o konkretnim oblicima dalje saradnje.

“Pri susretu sa predstavnicima Ministarstva inostranih poslova Republike Turkiye izveli smo zajednički zaključak da je naša saradnja veoma unaprijeđena od kako je otvoren turski konzulat u Novom Pazaru. Istakli smo i pohvalili profesionalnu i korektnu saradnju sa Ambasadom Republike Turkiye u Beogradu i ambasadorom Hami Aksoyem”, dodala je.

– Džaferović najavio posjetu Sandžaku na Dan bošnjačke nacionane zastave

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je u nizu susreta razgovarao i sa članovima delegacije BNV-a i tom prlikom najavio mogućnost učešća na svečanosti povoom 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave u Novom Pazaru.

“Bilo je riječi o sutaciji o Bosni i o tome kako ona utiče na Sandžak. Džaferović je dao prognoze za našu prisniju saradnju i najavio da će uskoro, prvom prilikom biti gost Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Prenijela je i da je jedan od najneposrednijih predsjednika država prema delegaciji BNV-a bio predsjednik Slovenije Borut Pahor sa kojim su imali prilike nekoliko puta i neformalno da razgovaraju i da čuju njihovo gledanje na prilike u Srbiji.

– Dritan Abazović prihvatio da Sandžak bude međudržavna regija

Tokom formalnih susreta sa zvaničnicima zemalaj regije delegacija BNV-a je imala odvojene susrete sa mandatarom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Takođe veoma srdačan susret i obećavajuća podrška razvoju Sandžaka došla ja i od mandatara buduće Vlade Crne Gore Dritana Abazovića. Dogovorili su konkretne korake.

Prema riječima Jasmine Curić sa Abazovićem je bilo riječi o podršci za Sandžak kao međugranične regije, što je prihvatio sa oduševljenjem.

“Sljedeći korak će biti je da primi predstavnike Bošnjaka iz južnog i sjevernog Sandžaka i da razradimo konkrtene aktivnosti na projektu Sandžačkih igara”, prenijela je Curić.

Kako je dodala tokom sureta sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, takođe je pokazano visoko interesovnje prema Sandžaku u smislu ekonomske saradnje i konkretn podrške u oblasti pojekata kulture, ali i prisnije saradnje sa predstavnicima Bošnjaka na Kosovu.

Pored velikog broja državnh zvaničnika i političara forum u Antaliji je okupio i veliki broj istraživača i analitičara iz oblasti društvenih nauka čije izvještaje i anlize koriste vlade i međunarodne institucje.

Jedna od grupe istraživača koja se u Bosni već bavi ekonomijom, demografijom i politikom je najavila da će ta istraživanja proširiti i na Sandžak.

Glavna tema Diplomatskog foruma u Antaliji 2022 je “Obnova diplomatije”. Pod ovim naslovom, na različitim sesijama se raspravljalo o različitim pitanjima od globalnog i regionalnog značaja.

Diplomatski forum u Antaliji okupio je učesnike iz 75 zemalja, uključujući 17 šefova država i vlada, 80 ministara, 39 predstavnika međunarodnih organizacija.

Učešćem na jednm od najvažnijih međunarodnih foruma u Antaliji delegacija BNV-a nastavila je kontinuitet predstavljanja Sandžaka i Bošnjaka na međunardnim dilomatskim skupovima.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: