Aktuelno Društvo Priboj Zdravlje

Pribojskoj bolnici vrijedna donacija iz Turske

Laparaskopski aparat vrijedan više od 100 hiljada evra, dar Vlade Republike Turske isporučen je u petak Opštoj bolnici u Priboju.

Primopredaji savremenog uređaja, pored menadžementa bolnice i rukovodstva lokalne samouprave, prisustvovao je i turski konzul u Srbiji Bašar Basol i predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić, prenosi PP media.

Predsjednica Vijeća, istakla je da je svaka donacija od velike važnosti za Sandžak i u ime Bošnjaka zahvalila Turskoj i konzulu Bašaru Bašolu na ovoj važnoj donaciji.
“Bošnjačko nacionalno vijeće podržava dobre odnose između Republike Turske i Srbije i smatramo da su Bošnjaci most saradnje ovih zemalja, iz tog razloga mi smo danas došli da u ime Vijeća zahvalimo na ovoj važnoj donaciji”, kazala je predsjednica Vijeća, saopšteno je iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Ova donacija, realizovana je u skladu sa sporazumom između dvije zemlje, Turske i Srbije, kao znak prijateljstva i dobre volje, a na osnovu sporazuma potpisanog u Ankari, krajem prošle godine.

Moderan uređaj, omogućiće izvođenje laparaskopskih operacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi i olakšati rad hirurzima. Prema riječima direktora Opšte bolnice dr Predraga Terzića, država je u posljednje vrijeme mnogo novca uložila u pribojsko zdravstvo, međutim laparaskopski uređaj je nedostajao pa je nabavljen zahvaljujući prijateljima iz Turske.

Vriedna donacija ugovorena je nedavno na sastanku lokanog rukovodstva sa turskim konzulom u Novom Pazaru Bašarom Basolom. Konzul je ukazao na prijeteljske odnose dvije zemlje koji su doprineli da se realizuje ova donacija, koju su prema njegovim, riječima inicirali predsjednik opštine Priboj Lazar Rvović i njegov pomoćnik Miralem Gogalić.

“Početkom godine kod nas u Novi Pazar su došli Lazar i Miralem i kazali da pribojskoj bolnici treba laparaskopski uređaj. Mi smo to preneli Ministarstvu zdravlja Republike Turske i oni su bez čekanja odlučili da doniraju taj aparat. To je plod dobrog odnosa dve države koji su na istorijskom maksimumu”, smatra turski konzul u Novom Pazaru Bašar Bašol.

Ispred lokalne samouprave na vrijednoj donaciji, zahvalili su pomoćnik predsjednika opštine Miralem Gogalić i predsjednik Skupštine opštine Priboj Boris Mrdović.

“Vlada Turske preko TIKE finansirala je nabavku sanitetskog vozila, digitalnog rengena i ultrazvučnog aparata, dok su  brojne humanitarne organizacije tokom početka pandemije covida 19 isporučile kontigent humanitarne pomoći”, kazali su Gogalić i Mrdović.

Inače, Vlada Srbije finansiraće kompletnu rekonstrukciju Doma zdravlja i Opšte bolnice, a biće sanirana i saobraćajnica koja vodi prema ovim zdravstvenim ustanovama, čime će Priboj postepeno postati centar zdravstva na ovom području.

Izvor:PP media, BNV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: