16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Prijepolje Sandžak

Prijepoljski ogranak SDA zahtjeva poštovanje prava Bošnjaka

Stranka demokratske akcije Sandžaka, ogranak u Prijepolju je svim građanima Sandžaka čestitala 20. novembar – Dan Sandžaka i ujedno pozvala lokalnu vlast da poštuje prava bošnjačkog naroda u ovoj limskoj opštini.

“20. novembra 1943. godine svi građani Sandžaka su se ujedinili u borbi protiv fašizma i u Pljevljima osnovali Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS). Na prvom zasjedanju ZAVNOS-a u prisustvu 252 delegata izabrana su i 62 vjećnika”, naglašavaju u čestitki i dodaju da je među izabranim vjećnicima bilo pripadnika svih nacionalnosti i vjera

Podsjećajući javnost da je predsjednik Izvršnog odbora bio Sreten Vukosavljević, a potpredsjednik Murat ef. Šećeragić, konststuju da je Dan Sandžaka blagdan svih građana Sandžaka, ustanovljen kao jedan od najsvijetlijih simbola sandžačkog naroda, nastavljajući ideju antifašizma, slobode i težnje za, dodaju, izgradnjom modernog sandžačkog društva utemeljeno na vladavini prava, pravnoj sigurnosti i jednakosti pred zakonom.

“U povodu ovog značajnog blagdana SDA Sandžaka ogranak u Prijepolju poziva opštinsku vlast da prestane sa otvorenom diskriminacijom Bošnjaka. Nakon što je u Službenom glasniku Republike Srbije broj 108 od 16.11.2021 godine pod brojem 108/2021-14 objavljena Odluka Bošnjačkog nacionalnog vijeća o tradicionalnom nazivu Fatihov most u naselju Šarampov u Prijepolju, pozivamo opštinsku vlast da odobri ugradnju kamene ploče sa podacima o graditelju mosta u Fatihov most”, pozvali su u svom obraćanju i zatražili da se budžetom opredjele sredstva za postavljanje informativne table, a sve, kako ističu, po preporuci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.


SDA Sandžaka u Prijepolju je pozvala lokalnu vlast u opštini Prijepolje da poštuju simbole Bošnjaka Sandžaka, kao i zastavu Bošnjaka Sandžaka, te da zahtjevali njeno isticanje na zgradi opštinske uprave i svim drugim institucijama sa kojih je u prethodnom periodu uklonjena, zaključuju se u saopštenju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: