27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Predsjednica BNV-a čestitala Dan Sandžaka: Samo zajedno, jedinstveni i složni možemo izgraditi Sandžak

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić je u čestitki povodom 20. novembra,  Dana Sandžaka upućenoj  svim građankama i građanima Sandžaka, poručila da se antifašističko opredjeljenje pokazano u Drgom svjetskog rata u Sandžaku i danas jasno pokazuje.

Podsjetivši da je tog historijskog dana, 20. novembra 1943. godine, kad je u Pljevljima održana osnivačka sjednica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka –  ZAVNOS-a, ona je istakla da  su sandžački Bošnjaci, Albanci, Srbi i Crnogorci vođeni idejom antifašizma, suživota i univerzalnih ljudskih vrijednosti, u vihoru Drugog svjetskog rata, opredijelili za teritorijalnu, multietničku i autonomnu regiju Sandžak.

“Sa ponosom ističemo da su građani Sandžaka u Drugom svjetskom ratu organizovano pokazali svoje jako antifašističko opredjeljenje koje i danas jasno pokazuju. Svim građankama i građanima Sandžaka, u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća i u svoje ime, čestitam Dan Sandžaka uz poruku da samo zajedno, jedinstveni i složni možemo izgrađditi Sandžak kao mjesto sigurnog, slobodnog, demokratski uređenog i ekonomski jakog mjesta za život.

Dan Sandžaka se kao blagdan Bošnjaka obilježava u znak sjećanja na 20. novembar 1943. godine, kada je u Pljevljima održana osnivačka sjednica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), kao predstvničko tijelo Bošnjaka u Srbiji, je još 2005. godine donijelo odluku da se zove ovaj nacionalni blagdan, zove “Dan Sandžaka” a tu odluku verifikovao je i tadašnji Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije. Dan Sandžaka se 20. novembra obilježav i u Crnoj Gori kao u među mnogobrojnom sandžačkom dijaposporom u Evropi, Turskoj, SAD i širom svijeta.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: