Aktuelno Društvo Novi Pazar Pljevlja (Taslidža) Sandžak

Obilježavanje 20. novembra, Dana Sandžaka

Bošnjaci i svi građani Sandžaka obilježavaju 20. novembar, Dan Sandžaka. Ovaj datum je i zvanični blagdan Bošnjaka u Srbiji i Crnoj Gori, a proslavlja ga i sandžačka dijaspora širom svijeta.

Bošnjačko nacionalno vijeće večeras promocijom knjige: „Sandžak, stogodišnja borba za slobodu“, autora Dauta Nurilera.započinje program obilježavanja „20. novembra – Dana Sandžaka“ koji će se odžati u prostorijama Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća i sastoji se od sljedećeg:

U subotu, na Dan Sandžaka, u Pljevljina, na mjestu gdje je osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS)  biće položeno cvijeće, a u Novom Pazaru održani jubilarni 15. Sandzački književni susreti SAKS 2021.

U ponedjeljak, 22. novembra biće održan Okrugli sto: „ZAVNOS – Historijske okolnosti autonomije Sandžaka“.
Raznim kulturnim događajima i skupovima, organizirah od strane različitih ustanova i organizacija 20. novembar – Dan Sandžaka biće obilježen u gotovo svim sandžačkim mjestima kai i sandžačkoj dijaspori.

Odluku da se 20. novembar proglasi nacionalnim praznikom sandžačkih Bošnjaka donijelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine, a tu odluku verifikovao je i tadašnji Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije.

Ovaj dan se četrnaest godina obilježava u znak sećanja na 20. novembar 1943. godine, kada je u Pljevljima održana osnivačka sednica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

Bošnjački historičari smatraju da je tog dana u ratnim uslovima započeta autonomija Sandžaka, jer su na osnivanju ZAVNOS-a izabrane Narodna skupština i Vlada Sandžaka sa sedam ministarstava.

Na prvom zasjedanju ZAVNOS-a odabrana su 62 vijećnika koji su predstavljali sve krajeve Sandžaka. Među izabranim vjećnicima bilo je pripadnika svih sandžačkih nacija i vjera, a prvi put u historiji ovih naroda, na javne funkcije, izabrano je pet žena.

U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, kao i još nekim mjestima u Sandžaku 20. novembar je za Bošnjake neradni dan, a na zgradama lokalne samouprave, opštinskih ustanova i preduzeća i škola je istaknuta bošnjačka acionalna zastava.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: