23 Februara, 2024
Aktuelno Društvo Srbija Zdravlje

Proglas “Ujedinjeni protiv COVID-19” potpisali najeminentniji medicinski profesori i eksperti, među njima i dr Jasmin Nurković

Do ovogt trenutka 775 ljekara iz Srbije potpisalo je proglas “Ujedinjeni protiv kovida” kojim su se ogradili od republičkog Krizbog štaba i zatražili da on preuzme odgovornost zbog nastale situacije, ali i i nezavisnu istragu; ukoliko se utvrdi da su podaci bili namjerno zataškavani.

Pored velikog broja profesora i poznatih medicinskih stručnjaka u Srbiji proglasu su svojim poptisom pridružio i eminentni novopazarski espert u oblasti matičnih ćelija dr. Jasmin Nurković.

“Konfuzija povodom broja oboljelih i preminulih je izazvana neslaganjem sa statističkim i epidemiološkim očekivanjima, saznanjima iz svakodnevnog rada, te kontradiktornim izjavama u javnosti. Sve to je ozbiljno uzdrmalo zdravstveni sistem i narušilo povjerenje i građana i zdravstvenih radnika u isti. Iz tog razloga želimo da se oštro ogradimo od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19”, navedeno je u reagiranju “Ujedinjeni protiv korone”.

Oni su zatražili da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala, da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, oboljelih i umrlih od COVID-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

Proglasa i pismo upućenpg Vladi Srbije su najeminentniji univerzitetski profesori i eksperti medicine kao što su specijalista infektivnih bolesti Prof. dr. Branko Brnbolić,specijalista radiologije Prof. dr. Jovica Šaponjski, specijalista sudske medicine Prof. dr Slobodan Savić i mnoštvo profesora i poznatih medicinskih stručnjaka.

Među potpisnicima je eminentni stručnjak iz oblasti matičnih ćelija iz Novog Pazara, specijalista fizikalne medicine i specijalizant radiologije dr. Jasmin Nurković, kao i dr Nedžad Kršić, dr Naja Suljković, dr Muhamed Habibović, dr Almasa Ikić, dr Edin Rožajac (Sjenica), dr Elvira Hodžić i dr Munib Kajević (Prijepolje) i mnogi ljekari iz sandžačkih mjesta

– Da se stane na put zastrašivanju i politizaciji

Oni su istakli da za odgovorne koji su u tome svjesno i namjerno učestvovali treba tražiti profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost, da odgovornost za nastalu štetu preuzme Krizni štab u cjelini, da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima.

“Javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neusjpeha trenutnog Kriznog štaba”, ukazano je u javnom proglasu.

Navode i da treba da se stane na put zastrašivanju i politizaciji, koji, kako se podvlači, i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

“Pozivamo vlasti da brzo reaguju u skladu sa teškom trenutnom situacijom. Pozivamo građane da poštuju epidemiološke preporuke uprkos njihovom kasnom dolasku. Pozivamo kolege da stanu uz nas, jer jedini način da pobjedimo strah koji vlada u zdravstvu je da svi stanemo zajedno. Samo zajedno možemo pomoći jedni drugima.Samo zajedno možemo pomoći građanima Republike Srbije u ovoj borbi. Borba protiv kovida je zajednička borba”, navelo je, uz poruku “ujedinjeni protiv kovida” više 350 ljekara u Srbiji.

Na stranici https://www.ujedinjeni-protiv-kovida.net/ je upućen poziv svim medicinskim stručnjacima da elektronski potpišu proglas.

Kao ljekari koji su položili zakletvu u kojoj, između ostalog piše, “održavaću svim silama čast i plemenite tradicije ljekarskog zvanja” , smatramo da nam je moralna i profesionalna obaveza da ukažemo na ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo. Naša ljudska i profesionalna reakcija na stvarnost sa kojom se medicinski radnici svakodnevno susreću u svom radu, dovela je do ove inicijative, navedeno je u preambuli proglasa srbijanskih ljekara.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: