26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Tutin Zdravlje

Dom za lica ometena u razvoju Tutin u karantinu, zvanično nekoliko radnika i jedan štićenik zaraženi koronom

Ministarstvo za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja nije potvrdilo navode da u Domu za lica ometena u razvoju u Tutinu ima više desetina štićenika zaraženih koronavirusom.

“Prema raspoloživim podacima, samo jedan korisnik je pozitivan na serološkom testu na virus, koji je izolovan u posebnoj spavaonici i prati se njegovo stanje”, navedeno je u odgovoru redakciji SNews-a iz Pres službe tog ministrstva.

Potvrđeno je da se Dom za smještaj za lica ometena u razvoju Tutin nalazi u karantinu na osnovu mišljenja nadležne epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar i postupa po Naredbi o zabrani poseta i ograničenju kretanja u objektima ustanova za smeštaj starih lica ministra zdravlja i Instrukciji ovog ministarstva.

“Karantin podrazumeva 14-dnevni smjenski rad zaposlenih, a zamena smjene podrazumjeva prethodno testiranje na virus COVID-19 zaposlenih koji ulaze u ustanovu”, navedno je u izjavi dostavljenoj našoj redakciji.

Prema nepotvrđenim navodima stanje u toj ustanovi tokom prethodne tri sedmice je hotično,već ima četvoro umrlih, a među njima je i jedna štićenica iz Ribarića.

Građanin koji se predstavio kao član porodice jednog od zaposlenih u tutinskom Domu je iznio podatak da na 80 zaraženih ide jedan radnik kad su obaveze obroka i presvlačenje, te kao u prilog toj tvrdnji predočio primjer objave na društvenim mrežam radnice A.S. prema kojem je i ona pozitivna na koronu.

V.D. te ustanove Omer Đondić je, odgovorajući na ove navode, napisao da to nije tačno , kao i da ne daju informacije za medije jer takva je instrukcija Ministarstva.

“Sve što vas interesuje možete dobiti u ministratsvu jer svakodnevno šaljemo izvještaje. Te informacije su tendenziozne i lažne i poznato je ko ih šalje, i sa kojom namjerom”, naveo je Đondić.

Prema postu na društvenim mrežama u kojem je od dijapsore tražio donacije u vidu jednog ambulantnog vozila i pomoć u medicinskom osoblju Đondić je potvrdio da je nekoliko kolega u toj ustanovi zaraženo, uz naglasak “virusirali su se u kontaktima van ustanove”, te da je 20-tak kolega na bolovanju.

“Ne znam kome je u interesu da se sakrije 80 zaraženih, a ima jos 210 stićenika. To više niko ne zaustavlja. Znate da je Dom skoro u centru grada, nikakve mjere predostrožnosti nisu sprovedene. Otpad se izbacuje do donje kapije tik uz Peštersku ulicu gdje prolazimo po ceo dan”, stoji u nepotvrđenim pismenim navodima upućenim našem portalu, uz molbu da iste objavimo.

Novinar naše redakcije se uvjerio da se štićenici slobodno kreću u krugu Doma, zatraže cigareta od prolaznika, kao i da ne postoji fizička prepreka da ostvare fizičke kontakte sa građanima koji se kreću ulicom.

Nadležni iz tutinske bolnice nisu mogli da potvrde da je u Domu Tutin veliki broj inficiranih štićenika i radnika, ali ni da potvrde koji je tačan broj.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: