Crna Gora Društvo Kolumna

Proročić: Vaša sveta zastava je vaš svetionik

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Dan bošnjačke nacionalne zastave se obilježava 11. maja, shodno odluci Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori i predstavlja nacionalni praznik Bošnjaka ma gdje god oni živjeli. Poštujući tradiciju, običaje, vjeru, jezik i kulturu Bošnjaka u Crnoj Gori ali i širom Zapadnog Balkana i Evrope želim da im ovaj dan donese puno ličnog i nacionalnog ponosa i prosperiteta u očuvanju duha, multikulture i jačanju svih ličnih i identitetskih ali i građanskih vrijednosti. Pod zastavom Bošnjaka rađali su se nastajali ali nažalost  ginuli i umirali  neki od najvećih sinova vašeg naroda.

Zato ovaj dan ima posebnu težinu i značaj za Bošnjake i ne samo za Bošnjake već i za sve druge narode koji vas poštuju i uvažavaju i sa vama dijele zajedničke prostore. Vaša sveta zastava je vaš svetionik, orijentir, putokaz i bedem u svim lijepim ali i onim teškim vremenima. Crna Gora ona lijepa građanska i multietnička ima danas puno lijepih razloga da sa vama proslavi vaš nacionalni praznik da u duhu i mudrosti lijepih riječi i poruka vas nesebično podrži ka svim vašim putevima i uspjesima. Zato iskreno želim da vam čestitam vaš nacionalni praznik ispunjen što zajedno dijelimo iste vrijednosti i prema Crnoj Gori i Evropi i svijetu.

Sa velikim poštovanjem za sav vaš doprinos koji ste dali u izgradnji jedne ljepše i bolje Crne Gore na svim poljima. Ponosan na sve ove godine koje smo zajedno učinili ljepšim i dragocjenim u očuvanju kulture i vašeg nacionalnog identiteta.

Povodom dana Bošnjačke zastave 11. i 12. maja u Petnjici, Rožajama i Plavu biće organizovana promocija panorame savremenog pjesništva Bošnjakinja Crne Gore: ,,Lirska hedija”koju su priredili: Božidar Proročić i Dijana Tiganj.Jedan od najvećih intelektualaca i boraca za Azerbejdžan Mammad Amin Rasulzade jednom je lijepo zapisao: ,,Zastava koja je podignuta nikada neće pasti”Zato vam ovaj put poklanjam odlomak iz stihova legendarnog i neponovljivog Bihorca, Ćamila Sijarića

…Ima na nebu jedna zastava.

Nad svima nama stoji.

Ne zna se ko je u ruci drži, ali

Bog nije.

Kad prođe toliko i toliko ljeta,

I puno, puno kasnije,

Zastava će ispasti nekome iz ruke

I tad će da bude kraj svijeta.

Ali zastava dosad

Ne pada,

Do sjena

Njena

Na nas ljude.

(Odlomak iz pjesme Ćamila Sijarića ,,Pade iz neba ovan”)

Povezane vijesti

%d bloggers like this: