26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Grad Novi Pazar formira nezavisnu komisiju koja treba da utvrdi ukupan broj umrlih od COVID-19

Gradonačelnik Nihat Biševac saopštio je danas da je Gradski štab za vanredne situacije izdao naredbu Regionalnim zdrastvenom centru da dostavi izvještaj o ukupnom broju preminulih od početka pandemije u Opštoj bolnici u Novom Pazaru od posljedica zarazne bolesti COVID19, odnosno kasnije Regionalnom centru Novi Pazar, sa naznakom koliko je od tog broja iz Sjenice, Tutina i drugih gradova i opština.

Biševac je novinarima rekao da je cilj gradske uprave da se sazna istina o bilo čemu, kao i o ukupnom broju preminulih do sada i sve to bude dostupno javnosti.

On je uputio apel da se formira nezavisno tijelo koje će utvrditi podatke i upoznati javnost sa brojem umrlih tokom ove pndemije.

“Želimo da se sazna istina, ne želimo ništa da krijemo. Iz tog razloga pozivam sve vas i zainteersovanih, prije svega zbog saznanja broja umrlih, da formiramo nezavisnu kommisiju koja će se sastojati od zainteresovanih strana, predstavnika političkih, vjerskih, građanskih i vas novinara. nama je prije sveg interes da se sazna broj umrlih. Po imenu i prezimenu ako treba”, poručio je on.

On je kazao i da su JKP „Čistoća“ dostavili zahtjev da dostavi podatke o broju dženaza i sahrana od početka epidemije, kao i podatke za prošlu godinu, kako bi se uporedili statistički podaci.

Biševac je u obraćanju medijima nakon sednice ocjenio da je situacija u Novom Pazaru stabilizovana ali i dalje teška jer ima bolesnih i preminulih od COVId-19.

“Možemo reći da je stanje stabilizovano. Imamo manji broj pacijenata oboljelih u COVID centru, ali nema prostora za opuštanje. Moramo da poštujemo sve mjere, kako Rebuličkog štaba, tako i mere Gradskog štaba za vanreden situacije“, ocjenio je on.

– Polovina pozitivnih na brzom testu već ima antitijela na COVUD-19

Na pitanje u vezi brzih testova koji posljednjih dana pokazuju da je polovina pozitivna na COVID-19 direktor Doma zdravlja Novi Pazar dr. Ervin Ćorović je kazao da se polovina pozitivnih pozitivnih rezultata na IgM što znači da su pacijenti u aktivnoj fazi bolesti, dok IgG znači da su pacijenti došli u susret sa virusom, preležali i stvorili antitela.

“Od prilike pola (od broja pozitivnih) je aktivno bolesnih sa IgM tijelima. Takvima se uradi bris, odnosno PCR test i oni se upućuju kući u samizolaciju i čekaju rezultate. Pacijenti koji imaju pozitivna IgG antitijela su preležali bolest i stvorili su neki imunitet, što je jako bitno”, pojasnio je dr. Ćorović dodavši da će morati da se u narednom periodu urade testovi na imunitet kada će se vidjeti koji broj populacije došao u kontakt svirusom i stvorio neku zaštitu.

Naglasio je da se ovih dana na Infektivno odjeljenje upućuje 3-5 pacijenata pacijenata sa teškom slikom, da dnevno dolazi i do 250 građana u ambulante zbog čega ima i dalje gužvi ali da su dvije trećine kontrole.

Ćorović nije mogao da potvrdi da li se u novopazarskoj bolnici i Srbiji primjenjuju smjernice kojima se definiše potvrđivanje i klasifikacija (šifriranje) smrti povezanih sa oboljenjem COVID-19 koje još 16. aprila ove godine objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

– Za najugroženije jednokratna pomoć u iznosu od 10 hiljada dinara

Gradski štab za vanredne situacije izdao je i naredbu o jednokratnoj pomoći u iznosu od 10.000, RSD za jednoroditeljske porodice, osobe sa invaliditetom, osobe sa smetnjama u rezvoju i članove njihovog domaćinstva koji su oboljeli od zarazne bolesti COVID-19. Dokumentacija će se dostavljati Operativnom timu (kancelarija SUBNOR-a).

Takođe, donijeta je i naredba Štaba da se sa posebnog Covid računa Domu zdravlja uplati 1.000.000,00 RSD u svrhu nabavke lijekova građanima slabijeg materijalnog stanja u apotekama Doma zdravlja. Nabavku i distribuciju lekova će vršiti Operativni tim, čiji je koordinatr Albin Škrijelj.

Načelniku Gradske uprave izdata je naredba da u što kraćem roku izvrši svaku nabavku za potrebe zdravstvenog sistema Novi Pazara kada Opšta bolnica, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje, kada oni to zatraže.

Prema podacima koji se medijima saopštavaju od 2. jula do danas u OB Novi Pazar je od bolesti izzavane COVID-19 preminulo blizu 60 ljudi. OB Novi Pazar i nadležne državne službe nisu još saopštile odatak o ukupnob broju premonulih građana Novog Pazara, sjenice i Tutina od početka pandemije do danas.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: