Aktuelno Društvo Srbija Zdravlje

Prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Srbiji, uvode se restriktivne mjere

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da je danas od posljedica zaraze koronavirusom preminuo prvi pacijent u Srbiji.

Brnabić je rekla da je reč o 59-godišnjem pacijentu iz Kikinde koji se liječio u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu.

Ona je u ime Vlade Srbije i predsednika Republike, izrazila saučešće porodici preminulog, odavši priznanje lekarima i medicinskom osoblju koji su se borili za njegov život.

Premijerka je dodala da je u Srbiji do danas u 18 sati registrovano ukupno 135 potvrđenih slučajeva COVID-19, što je za 17 više od poslejdnjeg izveštaja jutros u 8 sati.

-Ukida se javni prevoz, zatvaraju se restorani, kafići i tržni centri

Ona je najavila da se od sutra u 20 sati ukida javni prevoz u Srbiji do daljnjeg, a od nedjelje u 20 sati se zatvaraju restorani, kafići i tržni centri.

“U ovom trenutku opasnost je suviše velika, a pritisak na lekare i medicinske sestre je prevelik da bismo razmišljali o materijalnoj strani zatvaranja kafića i tržnih centara”, naglasila je Brnabić, dodavši da će biti dozvoljena dostava hrane, zato što i pored ukidanja javnog prevoza, putnički, automobilski, privatni, kao i taksi prevoz, može da funkcioniše još uvijek.

Kako je istakla restriktivne mjere donijete su “da bi se sačuvalo zdravlje nacije, da bismo imali što manje žrtava u ovom ratu i da damo šansu zdravstvenom sistemu”, rekla je Brnabić i dodala da se upravo zato pooštravaju mjere zabrane kretanja.

Ona je navela da smo ušli u treću nedjelju borbe protiv koronavirusa, a da je iza nas najtežih 24 sata, ali i da je ispred nas verovatno još mnogo dana težih od ovog danas.

Brnabić rekla da će testiranje na koronavirus, pored Instituta Torlak, od sada obavljati i Infektivna klinika Srbije i KC Vojvodine, još jednom upozorivši građane na to da ozbiljno shvate mjere Vlade.

Premijerka je upozorila na to da ni naš zdravstveni sistem neće moći, bez obzira na broj respiratora i zaštitne opreme, da se izbori sa širenjem virusa, ako ne smanjimo pritisak na njega u danima koji dolaze.

Brnabić je najavila da sutra stiže velika pošiljka pomoći iz Kine, da je najveći avion u vlasništvu države erbas A330 odletio u tu zemlju i da se očekuje da se vrati sa velikom pošiljkom medicinskih aparata i zaštitne opreme.

Doći će, čemu se najviše radujemo, eksperti iz Kine, koji su se u toj zemlji borili protiv koronavirusa i koji će pomoći našim stručnjacima, rekla je premijerka.

Ona je uputila molbu poslodavcima da zaposleni rade od kuće, a da se za one koji to ne mogu, obezbedi prevoz, pozvavši te poslodavce da se preko Privredne komore Srbije jave Vladi.

Pokušaćemo da se izborimo da privreda trpi što manje, rekla je Brnabić, dodajući da niko neće propasti ako bude slabije poslovao u ovoj situaciji.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: