24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Tutin

Tutin: Zaplakao učeći ezan za džumu namaz bez džemata

Imam iz Tutina koji je zaplakao učeći ezan za džumu namaz na kojoj nije bilo džemata zbog epidemije koronavirusa je Sead ef. Sokolović, saznaje SNews.

 

Prema riječima vjernika džamije “Miradž” u tutinskom naselju Svračići “naš imam je zaplakao učeći ezan za današnju džumu na kojoj nije bilo vjernika.

Džemat Miradž džamije u Tutine za vrijeme džume namaza. (arhivska fotografija)

Na youtube kanalu u petak je objavljen snimak na kojoj se kroz plač čuje glas ezana i vidi džamija “Miradž”, u tinskom naselju Svračiće.

U skladu sa odlukama vrhovnih organa Islamske zajednice, cijeneći aktuelno stanje ugroženih građana od korona virusa COVID-19, imajući u vidu da islam prije svega štiti zdravlje i živote ljudi, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji donio je proglas kojim se , do daljenjg, obustavlja obavljanje džuma namaza, kao i ostalih namaza u džematu i džamijama.

Slično obavještenje vjernicima uputio je Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS).

Ezanom će imam ili muezin obznanjivati nastupanje namaskog vremena, muslimani će dnevne namaze obavljati u svojim kućama. Umjesto dolaska na džumu, muslimani će klanjati podne namaz u svojim kućama.

U Sandžaku, kao i širom zemalja regije po prvi put je onemogućeno da muslimanski vjernici u džematu obave džumu namaz, obaveznu molitvu za muškace jednom sedmično.

Foto: Džemat Miradž džamije, fb

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: