30 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Politika Sandžak Srbija Vremeplov

Radikalni Rasim Ljajić 1992.: Nećemo prihvatiti mir kojim će se mjeriti bezrezerva lojalnost aktuelnoj srpskoj vlasti (VIDEO)

Aktuelni predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), dugogodišnji srbijanski ministar i osnivač Sandžačke demokratske partije (SDP) Rasim Ljajić je devedesetih godina imao znatno radikalniju retoriku i tražio specijalni status za Sandžak, pokazuje snimak njegovog obraćanja u Sjenici 1992. godine.

Kako se vidi na videu koji kruži interenetom, a koji je ustupljen redakciji SNEWS-a, Ljajić je tada poručiova da ne prihvata mir po svaku cijenu, odnosno mir na štetu muslimanskog naroda.

“Poručujemo da nećemo prihvatiti mir koji je na štetu muslimanskog naroda i nećemo prihvatiti mir kojim će se mjeriti bezrezerva lojalnost aktuelnoj srpskoj vlasti. Sadašnja vlast ne zaslužuje takvu lojalnost. Također poručujemo da nikakvi dogovori koji se prave mimo volje muslimanskog naroda nas neće obavezati, a upravo to se sada čini”, rekao je tada Ljajić, prethodno najavljen kao predsjednik Vlade Sandžaka i u svojstvi generalnog sekretara SDA Sandžaka.

On je tada kazao da se, novom državnom tvorevinom između Srbije i Crne Gore (SR Jugoslavija, prim, aut.), iz takve veze ne može izroditi ništa drugo osim “plačnog monstruma”.

“U takvoj državi mi nećemo da živimo. Minimum minmumama, političkih zahtjeva Stranke demokratske akcije u ovom trenutku svodi se na specijalni status garantovan 3. i 4. Haškim dokumentom. Ispod tog minimuma mi ne možemo i ne smijemo ići jer nemamo mandat muslimanskog naroda da ispod toga idemo. To bi bila izdaja interesa muslimanskog naroda i to mu nikada neće oprostiti. Mi ćemo ići i radikalnije sa našim političkim potezima”, poručivao je prije 32 godine Rasim Ljajić.

On je u obraćanju na 7. Kongresu SDP-a, prošle subote, rekao da su u okolini Novog Pazara bili tenkovi zbog izjava nekih ljudi.

“Zbog izjava pojedinh ljudi, da ne pominjem, nije sad prilika, niti želim sad optužujem nekoga što je bilo davno i davno, samo zbog izjava mi smo imali tenkove oko Pazara. Šta se desilo, ti hrabriše, svi su počeli da bježe, đe Turska, đe Amerika, đe Njemačka. Zbog izjava, a ovdje se nađe neki pametnjaković koij baca baklju na kasarnu”, rekao je Ljajić kritikujući obilježavanje bajrama uz kolone kamiona i vozila gradskim ulicama.

Sandžačka demokrtaska partija (SDP) je jučer u saopštenju navela da je poguna politika SDA Sandžaka u prošlosti za rezultat imala tenkove u okolini Novog Pazara.

Iz ove stranke su istakli da ne žele reprizu devedesetih godina godina, kada su, kako navode, doživljavali represiju Miloševićevog režima, zbog neodgovornosti političara čije djelovanje je doprinjelo iseljavanju Bošnjaka sa ovih prostora.

“Nama nisu potrebne tenzije, nama je potrebna mir i stabilnost, to ćemo po svaku cijenu ostvariti”, poručili su iz SDP-a.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: