Aktuelno Društvo Globus Sandžak Srbija Turska

Dudić u zagrljaju Dahlana-lica sa crvene potjernice za terorizam u Turskoj

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić, u pratnji dekana Fakulteta za Islamske studije Envera Gicića, učestvovao je na Međunarodnoj konferenciji muslimanskih zajednica koja se održala 8-9. maja 2018. godine u Abu Dabiju, na temu „Budućnost islama u nemuslimanskim društvima – izazovi i perspektive“. Na marginama te konferencije, na osnovu ranije objavljenih, informacija i fotografija na internet stranici Islamske zajednice u Srbiji i drugih, toj zajednici, bliskih medija, Dudić se u pratnji Gicića, susreo s Muhammedom Dahlanom, bivšim liderom palestinskog Fataha, danas licem s crvene potjernice za terorizam u Turskoj.

Foto: Mešihat IZ-e u Srbiji, arhiv

Susret s Dahlanom, koji je, nakon dolaska naprednjaka na vlast u Srbiji, održavao redovne susrete s najvišim srbijanskim, ali i crnogorskim zvaničnicima, i postao državljanin i Srbije ali Crne Gore, sve do par mjeseci nije predstavljao poseban predmet interesovanja šire javnosti. U Beogradu je Dahlan bio redovan gost tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića, predsjednika države Tomislava Nikolića, kao i u Podgorici crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića. Dahlan, Vučić i Đukanović su čak imali zajedničke susrete “u slobodnoj atmosferi”. O tome je SNews, kao i više medija u regionu, ranije pisao.

U Abu Dabiju je muftija Mevlud Dudić, u pratnji dekana Envera Gicića, bio Dahlanov gost i, kako se to vidi na jednoj od fotografija, bio mu u zagrljaju. Veza Dudića sa Dahlanom nije bila upitna sve do momeata kada se Dahlan našao na crvenoj potjernici za terorizam koju je raspisala Turska.

Prethodno pokazivane kao dokaz “dave” fotografije Dudića u Dahlanom zagrljaju su sklonjene, ali su, kao materijal dostavljen od strane izvora iz IZuS, ostale u “press clippingu” SNews-a. Uz prethodno zatražene stavove i upućena pitanja prozvanima naša redakcija ih stavlja javnosti na uvid.

– Šutnja o vezama Dudića s Dahlanom

U Turskoj je zbog sumnje da je povezan sa terorizmom za Muhammedom Dahlanom, krajem 2019. godine, raspisana crvena potjernica, a turske vlasti za informacije koje mogu dovesti do njegovog hvatanja nude i novčanu nagradu u iznosu od deset miliona lira (1,7 miliona dolara).

Dahlan je, prema navodima u turskoj javnosti, povezan sa gotovo svim mračnim operacijama na Srednjem istoku, uključujući i Tursku.

Tvrdi se da on stoji iza kulisa trovanja palestinskog lider Jasera Arafata 2004. Spominje se u vezi državnog udara u Egiptu, blokade Katara i krvavog napada u Jemenu.

U turskim medijima Muhammed Dahlan je označen kao “Plaćeni ubica Bliskog istoka” ili “Crni princ Srednjeg istoka”, a na crvenoj potjernici najtraženijih terorista nalazi se zbog sumnji da je finansijski pomagao FETO/Paralelne državne strukture i umiješanost u pokušaj vojnog puča 15. jula 2016. godine.

Mohammed Dahlan 2011. godine pobjegao sa Zapadne obale i nastanio se u Abu Dabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) gdje je dobio politički azil.

SNews je preko e-maila 22. februara 2020. godine pozvao Mešihat IZuS da iznese svoj stav o susretu predstavnika Mešihata IZ-e u Srbiji sa bivšim liderom palestinskog Fataha, Muhamedom Dahlanom, osobom sa crvene potjernice Republike Turske zbog sumnje u povezanost za međunarodni terorizam.

U tom zahtjevu za izjavu/informacije zatraženo je da li se Mešihat IZ-e u Srbiji ogradio od tog susreta, ako jeste, kada, na koji način i gdje?

“Ako nije do sada, da li se danas ograđuje od bilo kakvih kontakata sa Muhammedom Dahlanom?”, pitali smo.

Iz Mešihata IZuS još nije istagao odgovor na ta pitanja. Takođe, nije odgovoreno ko je, uz čuju inijcijativu, posredovao i organizirao susret Muhammeda Dahlana sa muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem u pratnji dekana Fakulteta za Islamske studije dr. Envera Gicića.

Javnost je i dalje uskraćena za odgovor li je prije tog susreta izvršena i/ili zatražena bezbjednosna provjera i biografija Muhammeda Dahlana i kako je bilo moguće da se nije znalo o “aktivnostima” Dahlana?

Foto: Mešihat IZ-e u Srbiji, arhiv

Autentične fotografije na kojima se vidi “najviši predstavnik islamske zajednice” u zagrljaju čovjeka sa crvene potjernice u najutjecajnijoj muslimanskoj zemlji pokrenule su pitanje narušavanja ugled i kredilibitet Mešihata IZ-e u Srbiji, posebno dostojanstva njenih pripadnika u očima zvanične Turske i turskog naroda.

“Šta je bio povod i tema susreta Dahlana i Dudića? O čemu su razgovarali? Da li su se zvaničnici Mešihata IZ-e u Srbiji i ranije sretali sa Dahlanom? Ako jesu kada i gdje? Ko je organizirao te, eventualne, susrete? Na koji način Mešiha IZ-e u Srbiji preduzima mjere predostrožnosti i provjere prije nego delegacija otputuje u inostranstvo i prisustvuje raznim sastancima? Da li se konsultuje sa nadležnim državnim službama i traži provjere i preporuke?”, neka su od pitanja na koja Mešihat IZuS još nije odgovorio. Ista pitanja proslijeđena su i Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– Mozak političko-finansijskih zavjera na Bliskom istoku

Mešihatu IZ-u Srbiji predočen je dio teksta „Od rušioca do regionalnog pučiste – profil Muhammeda Dahlana“, objavljen u medijima, dana 31.12.2019.

12.Juna 2011. g. centralni komitet partije Fatah ga je isključio iz partije, a na temelju kriminalno-finansijskih malverzacija.
3.Januara 2012.g. Dahlanu se po odluci palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa ukida parlamentarni imunitet, a od 14.janura 2016.g. palestinski Sud za borbu protiv korupcije smatra Dahlana bjeguncem od pravde.
Palestinski sud je tada donio presudu da se Dahlan zatvori 3 godine, i uputio zahtjev Dahlanu da vrati 16 miliona dolara u državnu kasu.
U istraživanju kojeg je sproveo francuski „Le Monde“ 2017.g., Dahlan se opisuje kao „mozak političko-finansijskih zavjera na Bliskom istoku.“ List govori o ulozi Muhammeda Dahlana u „sabotaži revolucija arapskog proljeća i opkoljavanju muslimanskih aktivista“, kao i da Dahlanova vršljanja po regionu uživaju „veliku materijalnu podršku i pažnju Muhammeda bin Zajida.“
Tako se u istraživanju „Le Monde-a“ spominje da se je Dahlan zadnjih godina nekoliko puta susretao sa Sisijem; da je učestvovao u Kartumu u pregovorima oko izgradnje brane na Nilu; da je učestvovao u formiranju nove sirijske opozicione partije, na sastanku u Kairu; da je tajnim kanalima stupao u kontakt sa određenim tuniskim političkim faktorima, u toku prelaznog perioda u Tunisu.
Kako navodi „Le Monde“ čvrste veze Dahlana sa Emiratima su prouzrokovale napetost u odnosima između Palestine i Emirata.
„Le Monde“ objašnjava umiješanost Dahlana u dostavljanju oružja generalu Hafteru. Naime, prema pisanju „Le Monde-a“, Dahlan je iskoristio svoje veze u Srbiji i Crnoj Gori, da oružje koje je ostalo iz rata 90-ih kupi i pošalje u Libiju.
„Le Monde“ ističe: „Tokom 2015.g. poljetjelo je najmanje osam aviona krcatih oružjem, iz Srbije za Abu Dabi. Da li je slučajno, da Hafter, u junu iste godine, posjeti Beograd?“
„Le Monde“ dodaje da su „ Muhammed bin Zajid i Dahlan učinili sve da zadrmaju vlast demokrartski izabranog egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija, a da su u tu svrhu finansirali demonstracije protiv njega..“

– Muftija IZuS-a Dudić u Vrhovnom vijeću Rabite, prvi čovjek Rabite gost IZS-e u Beogradu

Dr.Mevlud Dudić, je inače na posljednjem zasjedanju Rabite, 7. januara 2020. godine, izabran u člana Vrhovnog vijeća te neformalne međunarodne organizacije sa sjedištem u Mekki.

Generalni sekretar Rabite, Mohammad bin Abdul Karim Al-Issa i muftija IZ-e u Srbiji Mevlud ef. Dudić na zasjedanju Rabite u Mekki. (Foto: Mešihat IZ-e u Srbiji, arhiv)

Na svom 44. zasjedanju u Mekki, Vrhovno vijeće Rabite je, kako je navedeno u saopćenju, osudilo miješanje u unutrašnje poslove nekih zemalja oslovivši to kao grubo kršenje međunarodnog sistema i prijetnjom po stabilnost i sigurnost tih zemalja. Istovremeno, Vijeće je osudilo miješanje Turske u pitanja Libije, kao i odluku turskog parlamenta o spomenutoj intervenciji.

Također, Vijeće je ukazalo na to da je svijest muslimana o svojoj civilizacijskoj ulozi otvaranja prema svijetu veoma potrebna u ovim trenucima.

Vijeće je pohvalilo iskrene napore koje muslimanske države ulažu s ciljem očuvanja jedinstva muslimanskog saffa. Tim povodom, Vijeće je “zahvalilo Slugi Dvaju časnih harema kralju Selman b.Abdul-‘Azizu Al Sa’ud i Nj.E. povjerljivom prijestolonasljedniku Muhammed b.Selman b.Abdul-‘Aziz – Allah da ih obojicu čuva – na njihovom zalaganju za različite inicijative zajedničkog muslimanskog djelovanja te podrške naporima za uspostavu sloge i mira u cijelom svijetu! Allah je pokrovitelj uspjeha!”. (Izvor: https://themwl.org/ar/node/36852).

Dudićeve izjave poput „kukolj hadžije“ i „smrad“, koje su narušavale jedinstvo i mir u Sandžaku sigurno nisu u konekstu jedinstva među braćom muslimanima i Rabitinog saopćenja. Ove kvalifikacije su u zdravom razumu samo pokretale pitanje kako Dr. Dudić kroz djelovanje Rabite može doprinjeti jedinstvu i miru u svijetu.

Foto: Mešihat IZ-e u Srbiji, arhiv

Ovim postupkom je nametnuto i pitanje zašto Dr. Dudic i bivši reis Dr. Mustafa Cerić, kao raniji član Vijeća Rabite, ne podrže istinski dijalog oko pomirenja islamskih zajednica u Srbiji, umjesto što podržavaju Vrhovno vijeće koje osuđuje intervenciju Turske u Libiji. S druge strane, zašto se ta „slobodna ulema“ ne odvaži da osudi miješanje drugih evropskih sila u Libiji ili bilo kojoj drugoj zemlji gdje ginu muslimani.

Da li se dešavanja u arapskom svijetu puna intriga i spletkarenja na štetu sopstvenog naroda, prenose i na regionalnom bošnjačko-sandžačkom planu i kakva bi uloga bošnjačkih intelektualaca i daija trebala da bude u odgovoru na jedan takav izazov, su pitanja koja poteže zdrav ljudski razum.

Za sada, do dolaska nekih probuđenih generacija, možemo samo da kažemo: “Hodže bi trebali da budu glas morala i nosioci pravde u svojoj zajednici. Koliko jesu ili nisu – govori nam naše stanje! Kada bude pravde, biće i pomirenja”.

Reis-u-l-ulema IZ-e Srbije Sead ef. Nasufović i generalni sekretar Rabite, Mohammad bin Abdul Karim Al-Issa na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”. Foto: IZ-a Srbije, arhiv

Podsjećamo da je kao gost Islamske zajednice Srbije (IZS), generalni sekretar Rabite, Mohammad bin Abdul Karim Al-Issa, boravio od 5-8. februara 2020. godine u trodnevnoj posjeti Beogradu i sastao se sa srbijanskim zvaničnicima.

Izvor:

https://www.aa.com.tr/ba/svijet/biv%c5%a1i-lider-fataha-mohammed-dahlan-uvr%c5%a1ten-na-listu-najtra%c5%beenijih-osoba-u-turskoj/1672669
https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-50156183
https://www.glasamerike.net/a/muhamed-dalan-palestinac-sa-dr%C5%BEavljanstvima-srbije-i-crne-gore-na-listi-najtra%C5%BEenijih-u-turskoj/5205798.html
http://balkans.aljazeera.net/tag/mohammed-dahlan
https://balkaninsight.com/2015/01/30/vo%C4%91a-palestinske-opozicijehttps://www.aa.com.tr/en/middle-east/dahlan-uae-agent-plotter-against-peoples-will/1673526?fbclid=IwAR1FR_V3XeftGjA_Dwh76K0vV4h9Hx0seGAd-s6xS-Mr-bk8xYL-Q-LjAcMhttp://balkans.aljazeera.net/search?keywords=Dahlan

Muftija Dudić izabran u Vrhovno vijeće Rabite

Povezane vijesti