26 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Srbija

Rasim Ljajić više nije ministar, ali njegova stranka dobila ministarstvo

Političar sa najdužim ministarskim stažom, u kontinuitetu od dvadeset godina, Rasim Ljajić definitivno neće biti član nove Vlade u Beogradu.

Ovo je potvrđeno nakon današnjeg obraćanja predsjednika i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabića, kada su saopštena imena novih članova srbijanske vlade.

Umjesto Ljajića, koji je u dva mandata obavljao tu funkciju, buduću ministar trgovine, turizma i telekomunikacija biće Tatjana Matić, potpredsjednca SDPS-a, stranke čiji je predsjednik Rasim Ljajić. Matić je od 2012. godine, bila držabna sekretarka u tom ministarstvu.

Ljajić, kao svojevrstan fenomen u politici i državi, ne samo Srbije nego i šire jer je punih dvadeset godina u kontinuitetu uspio da zadrži funkciju ministra.

U Posljednjih 11 godina pred svake naredne izbore Ljajić je najavljivao da više neće biti ministar.

On je, priključivši se, sa minornim političkim rezultatom, tadašnjem DOS-u, od novembra 2000. godine do marta 2003. godine bio ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi SR Jugoslavije, zatim je na istoj poziciji ali kao ministar Srbije i Crne Gore bio u periodu od marta 2003. do juna 2006. godine.

Kao srbijanski ministar rada i socijalne politike bio je u periodu od maja 2007. do jula 2012. godine.

Nakon dolaska na vlast Srpske napredne stranke (SNS) Ljajić im se priključuje i u periodu od jula 2012. godine obavlja funkciju ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i potpredsjednika Vlade.

Lider Socijaldemokratke partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić izjavio je ranije za beogradske medije da neučestvovanjem u novoj vladi ne izlazi iz politike, već pravi pauzu da bi se, kako je rekao, vratio nekoj budućoj vladi.

Za sada nema potvrda kojim poslom će se Ljajić baviti u narednm periodu, a provladin list “Večernje novosti” su najavljivale da će biti šef Kancelarije za saradnju sa muslimanskim zemljama.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: