28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Izbori u Srbiji 2023. Novi Pazar Politika Sandžak

“Rasime odlazi!” – u Novom Pazaru se dešava narod? (FOTO – VIDEO)

Sa protesta “Zaštitimo izbornu volju, ustanimo protiv izborne krađe”, koje su održale opozicione partije u Novom Pazaru, SPP, SDA Sandžaka i GPS, je poručeno da su građani odlučni i spremni da se suprostave nepravdi, kao i da ovaj skup predstavlja odbranu demokratije.

Skup je počeo šetnjom pješačkom zonom sa istaknutim transparentom “Naš glas, naša budućnost”.

Učesnici protesta nosili su transparete “Želim svoj glas”, “Kriminlci u evropski zatvor”, “Lopovi”, “Za slobodu Sandžaka”, “Đe su džakovi!, “Game Over- With Have”, “Ušli ste u hak narodu” i izvikivali “Uprava napolje”, “Lopovi”, “Rasime odlazi”.

Na kružnom toku ispred  zgrade gradske  umalo je došlo do sukoba. Policija je inervenisala:

Situacije se smirila obraćanjem predsjednika GPS-a Edina Zećirovića, koji je sa bine na trgu Isa bega zahvalio okupljenima na odlučnosti da se očuva volja građana i zatražiio ostavku predsjednika Gradske izborne komisije u Novom Pazaru, Radoslava Milića.

“Volja građana i izborna volja je ono što tražimo. Upućujemo apel svim institucijama države, predjedniku države, svim ljudima koji nose bilo kakvu odgovornost da Novi Pazar prodiše u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje. Da jednako pravo ima svaki građanin Novog Pazara kao svaki građanin ove države, civilizovane Evrope i svijeta. Nećemo odustati od tog zahtjeva”, rekao je Zećirović, naglasivši das u u ovom poslu sa ostalima iz dugih opozicionih stranaka braća.

“Kao čovjeka koji vodi računa o pravu, dozvolite mu da podnese ostavku i da ne čini ono što či ni u prekrajanju izborne volje građana”, istakao je on.

Na skupu je rečeno da je slobodna volja birača izražena na izborima 17. decembra ugrožena postupcima Gradske izborne komisije i aktuelne vlasti, prekrajanjem izbornih rezultata kako bi isti ostali na vlasti i “produžili agoniju u kojoj se nalazimo već 16 godina”.

Hanadi Hajdinović, zastupnica SDA Sandžaka je poručila da ovim skupom, svi zajedno dižu glas protiv nepravde.

“Samo ujedinjeni možemo pobjediti nepravdu, bezzakonej i koruptivni sistem. U ovim momentima je veoma važno da zajedno ne dozvolimo prekrajanje izborne volje građana. Uprkos zastraživanjima i ucjenama, narod ovog grada je rekao prethodnoj vlasti “odlazite”. Zato moraju otići”, poručila je ona dodavši da Gradska izborna komisija Novog Pazara pokušava da prekroji izbornu volju građana, te da će iskoristiti sva raspoloživa prava i uz podršku građana pokazati nepokolebljivost za pravdu i slobodu.

Hajdinović je u svom obraćanju ukazala da su izborni rezultati prepravljani i manadati oduzimani, da to neće dozvoliti niti šutjeti.

“Na ovim izborima narod je odlučio, zato niko neće gaziti naše dostojanstvo. Niko nema pravo oduzimati glas naroda, niko nema pravo prekrajati izbornu volju naših građana i niko nema pravo gaziti dostojanstvo Bošnjaka, to nećemo dozvoliti. Ako treba bićemo svaki dan ovje i tražiti da se otklone nepravilnosti. nećemo dozvoliti krađu naših glasova. Veliki Bogom se kunemo da robovi biti nećemo.Novi Pazar će biti Slobodan grad jer ima svoje čuvare, svi mi smo čuvari Sandžaka”, poručila je ona.

Kandidat za gradonačelnik ispre Stranke pravde i pomirenja (SPP) Edin Đerlek je pozvao na mir svih građana, bez obzira na vjeru i naciju i također poručio da neće dozvoliti prekrajanje izborne volje.

“Ovo je prije svega, historijski dan za Novi Pazar u kojem demonstriramo jedinstvo, snagu (Allahu ekber, pauza IT). Po prvi put demonstriramo jedinstvo i odlučnost da sačuvamo izbornu volju naših građana. Svaki vaš glas je podjednko važana i bitan i zato ćemo se boriti da sačuvamo svaki glas naših građana. Sve analize koje imamo, sve stranke koje su dobile zapisnike pokazuju das mo mi doitnici ovih izbora, a da je ova vlast pala u Novom Pazaru”, rekao je Đerlek.

Podsjetio je da u Gradskoj komisiji sjedi član koji je pravonažn osuđen zbog korupcije.

“Gradska izborna komisija, ko nam čuva, ko nam broji glasove? Čovjek koji je pravosnažno osuđen za zloupotrebu službenog položaja i trgovinu utijacaja. Pa jel vam sada jasno do kakve krađe je došlo. Do decenijske krađe na ovim izborima. Još četiri godine vašeg života žele da ukradu, još četiri godine nepravde, još četiri godine zuluma i još četiri godine agonije. E nećemo i dozvoliti”, poručio je Đerlek pozvavši GIK da dozvoli uvid u sav izborni material, u prisustvu javnosti i vlasti i opozicije.

“Neka ovaj protest bude simbol hrabrosti, čuvajmo ovu našu slobodu”, zaključeno je na kraju skupa.

Prije i tokom održavanja protesta na platou ispred Gradske uprave gje je bio postavljen veliki ekran okupili su se funkcioneri i prostalice Sandžačke demokratske partije (SDP) s navodima da će da gledaju fudbalske utakmicu.

Skup je obezbjeđivalo više desetina pripadnika policije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: