Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

U Novom Pazaru protest “Zaštitimo izbornu volju, ustanimo protiv izborne krađe”

Predstavnici SPP-a, SDA Sandžaka i GPS-a organizovat će danas u Novom Pazaru protest “Zaštitimo izbornu volju, ustanimo protiv izborne krađe”, sa zahtjevom da se priznaju rezultati izbora prema kojima ove tri liste imaju većinu od 24 odbornika u novom sazivu Skupštine Grada Novog Pazara.

Oni su sinoć nakon provjere pet posto biračkog materijala, sa 15 biračkih mjesta od 99, koliko ih je imalo u Novom Pazaru, u zajedničkom obraćanju istakli da je utvrđeno niz nepravilnosti.

Predsjednik GPS-a Edin Zećirović ocjenio je da u malom uzorku postoji ogromna kršenja izbornog procesa.

“Ništa ovdje nema nejasno, konfuzno, skriveno. Želimo transparentnost, pa ćemo na tome insistirati ovih dana. Gruba su kršenja izbornih procesa. Neko je prekrajao zapisnike pod velom noći, od tačke gdje su preuzeti zapisnici, pa sve do prostorija Gradske izborne komisije. Ispostavilo se da određeni broj listića koji je proglašen nevažećim i raspodjeljen po nekim kovertama zapravo važeći, pa je kao takav vraćen onim političkim činiocima kojima pripadaju. Postoje dvije mogućnosti – jedna je da se pregleda cijeli materijal pod prisustvom javnosti ili ponavljanje izbora na teritoriji Novog Pazara. Jedino tako će se na krajnje pravedan način doći o rješenja”, istakao je Zećirović, navodeći da konfuzija koju vadajuća garnitura pokušava da unese u javnost.

Merfid Kamešničanin, ispred SDA Sandžaka, rekao je da će uputili i zahtjev da se ponovo prebroje glasovi na teritoriji Novog Pazara pred okom javnosti i da se utvrdi tačan broj glasova.

“Kompletan izborni proces u potpunosti je nezakonit i sproveden suprotno zakonu propisanih pravila. Jako je važno zbog javnosti i svih građana da kažemo – danas je bilo tako da nisu prebrojani glasovi sa svih biračkih mjesta. Mi ćemo nastaviti da sve što radimo i što ćemo raditi – to činiti u skladu sa zakonom, pa pozivam sve građane na miran protest koji će se održati sutra. Mi ne želimo probleme, želimo da na miran i dostojanstven način pošaljemo poruku da se nećemo pomiriti sa tim da se vlast drži silom”, ukazao je Kamešničan.

Potpresjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Edin Numanović naveo je da narod ovog grada poslije 16 godina rekao da je dosta prethodne vlasti.

“Uprkos ucjenama, zastrašivanjima – narod je rekao “ne!” ovoj vlasti. Koliko god da sam sretan zbog toga, tužan sam što GIK Novog Pazara čini sve što ne treba i pokušava da prekroji volju građana. Moram da demantujem brojne portale i medije koji su tokom dana govorili da se pregledava cijeli izborni materijal. Ne, to nije tačno! Pregledavao se materijal samo sa 15 biračkih mjesta, po 5 koje je delegirala svaka lista. Na onih 5 koji smo mi (SPP) delegirali na 4 mjesta pronađene su ogromne nepravilnosti. Uvećavani su brojevi o izlasnosti, puno “nevažećih listića” zapravo je bilo važećih. Postavlja se pitanje – ako je ovakva situacija na ovom uzorku, kakva je situacija tek na svih 99 biračkih mjesta?Mi pozivamo da se pregleda cijeli materijal. Ako je sve uredu, zašto ne dozvoljavate da se pregleda cijeli materijal i da se završi sao ovom temom?”, rekao je Numanović.

Izdvojio je nepravilnosti, među kojima su, kako je naveo, na biračkom mjestu broj 96 došlo je do nepoklapanja broja glasova u biračkom materijalu i onoga što stoji u zapisniku, na biračkom mjestu 95 uvećan je broj glasača izašlih na izbore, dok je na biračkom 46 otkriveno je puno nevažećih listića koji su bili važeći.

Prema njegovoj ocjeni ne uklapaju se brojke u odnosu na zapisnik, zabilježen je veći broj glasačkih listića nego broj glasača koji su izašli na izbore.

“Treba da se ponovi glasanje na svim biračkim mjestima u Novom Pazaru, jer ćemo samo tada vidjeti realnu izbornu volju građane i znajte – desi li se to višestruko će biti bolji rezultat u korist opozicije. Mi ne želimo da još 4 godine građani preživljavaju ono što su prethodnih 16 godina. Građani su to i pokazali sada, ali je samo važno da GIK Novog Pazara bude slobodan i odradi posao po zakonu”, dodaje Numanović.

Predtavnici opozicije formirali su KOoordinacionao tijelo koje je pozvalo građane da dođu na mirni protest u centru grada.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: