26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Prijepolje

Raskol u SPP-u: Imenovana koordinaciona tijela za Novi Pazar, Prijepolje i Žensku mrežu, Samir Tandir napustio stranku

Stranka pravde i pomirenja (SPP) danas je saopštila da je predsjedništvo te stranke imenovalo koordinaciona tijela za Novi Pazar, Prijepolje i Žensku mrežu. Potpredsjednik SPP-a i doskorašnji narodni poslanik te stranke iz Prijepolja Samir Tandir je obavjestio jevnost da je napustio stranku zbog, kako je naveo, čistki sjevernokorejskog tipa.

Foto: SPP, arhiv

Kako se navodi na sjednici Predsjedništva održanoj 29. aprila 2022. godine u centrali Stranke pravde i pomirenja u Novom Pazaru izvršena je analiza izbornih rezultata proteklih parlamentarnih izbora i zbog lošeg izbornog rezultata u Prijepolju, Predsjedništvo raspušta Opštinski odbor SPP u Prijepolju i imenuje koordinacioni tim na čelu sa prof. Rejhanom Kurtovićem koji će imenovati povjereništvo stranke u toj opštini do 15. maja 2022.

Predočava se da je zbog neučestvovanja u izbornoj kampanji od strane predsjednika Gradskog odbora SPP Novi Pazar (Edina Zećirovića), i predsjednice Ženske mreže (Jasmina Nikšić), Predsjedništvo SPP-a donijelo odluku o raspuštanju istih i imenovanju koordinacionog tijela.

Foto: spp.rs

“Formirano je koordinaciono tijelo za grad Novi Pazar na čelu sa gospodinom Edinom Đerlekom sa zadatkom da formira povjereništvo do 15. Maja 2022. godine i koordinaciono tijelo koje će voditi Žensku mrežu do izbora u tom organu na čelu sa profesoricom prof. Misalom Pramenković”, navode iz SPP-a.

Konastatira se i da su članovi Predsjedništva izrazili zadovoljstvo zbog, kako piše u saopštenju, značajno uvećanog izbornog rezultata, na skoro 36.000 glasova i na odličnom izbornom rezultatu, naročito u Sjenici, na bošnjačkim mjestima u Novom Pazaru, Tutinu, Priboju, Novoj Varoši, Bujanovcu, Beogradu, Vojvodini, Sarajevu i dijaspori.

Predsjedništvo SPP-a se zahvalilo dosadašnjim rukovodstvima GO SPP Novi Pazar, OO SPP Prijepolje i Ženske mreže na dosadašnjem angažmanu.i donijelo odluku o raspisivanju izbora za Glavni odbor, Predsjendištvo i predsjednika stranke.

– Čistka sjevernokorejskog tipa

Samir Tandir, potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) se oglasio na profilima svojih socijalnih mreža saopštenjem u kojem je obavijestio javnost da je napustio Stranku pravde i pomirenja, jer se ne slaže sa politikom liste Muftijin amanet.

“Poštovani prijatelji, nisam se prethodnih mjeseci javno oglašavao u vezi situacije u stranci nadajući se da je moguće postići dogovor struja unutar SPP,da je moguće spriječiti raskol u stranci i da je to najveći amanet koji imamo prema rahmetli predsjedniku akademiku Muameru Zukorlicu. Nažalost, odlukom predsjedništva koja je dostavljena predhodne noći u kasnim večernjim satima da se bez argumentiranog objašnjenja raspuste odbori Prijepolje, Novi Pazar i organizacija Ženske mreže, to više nije moguće”, obrazložio je Tandir.

Ocjenio je da je na snazi “čistka sjevernokorejskog tipa” i obračun sa neistomišljenicima.

“Na ovakav način u 21. vjeku je nešto što nikako ne mogu podržati i to nije politika SPP koju smo kreirali i sprovodili prethodnih godina. Ako u sopstvenim redovima ne možemo naći snage za konsenzus kako druge možemo pozivati na pomirenje?”, zapitao je bivši narodni poslanik ove partije.

Na kraju je ocjenio da se SPP udaljava od politike i stavova koje su kreirali u prethodnom periodu i te nove zaokrete ne može da podrži, jer ih ne vidi kao deo autentične muftijine politike.

“Iz tog razloga podnosim neopozivu ostavku na sve funkcije u Stranci pravde i pomirenja. O svom daljem angažmanu obavjesticu javnost kad za to bude vrijeme”, zaključio je Tandir.

SPP je prehodno napustio takođe jedan od bliskih saradnika rahmetli Muamera Zukorlića, Admir Muratović. z sranakih aktovnosti je isključena i druga supruga Maumera Zukorlića, aktuelna zamjenica ministra prosvjete, Elma Elfić.

Previranja u toj stranci su počela nakon smrti njenog osnivača i lidera Muamera Zukorlića, pošto je rukovođenje partijom preuzeo njegov sin Usame Zukorlić.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: