28 Aprila, 2024
Aktuelno Kolumna Novi Pazar Politika

Razlaz Ljajića i Biševca sve više očigledan?

“Gdje ima Nina, nema Rasima i obrnuto”, u razgovorima ljudi se sve češće može čuti po kahvama i čaršijskim kuloarima u Novom Pazaru, a po uzoru stare poslovice da “ako ima dima, ima i vatre”.

Nekad zajedno, a danas?

Već duže vrijeme “politički analitičari” pazarske kaldrme vijećaju o odnosima unutar Sandžačke demokratske partije (SDP), a posebno se, sve više, po nečijoj želji ili nalogu, nameće tema na kakvim su relacijama lider SDP-a Rasim Ljajić i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Skorašnja “buha” da su Nihad Hasanović (zvanično predsjednik SDP-a) i Meho Mahmutović, član predsjedništva iste stranke i vd Opšte bolnice Novi Pazar prešli u Srpsku naprednu stranku (SNS) asocira na ozbiljna previranja u vladajućoj partiji u Novom Pazaru. Dobri poznavaoci prilika unutar SDP-a ističu da Biševac i Ljajić već duže vrijeme, 7-8 mjeseci, nemaju nikakvu komunikaciju, niti se više pojavljuju bilo gdje zajedno. Različiti pogledi u budućnost (Foto:SDP)

Kada se malo bolje pogledaju aktivnosti ova dva prepoznatljiva lica SDP-a, dolazi se do zaključka da su se poslednji put zajednički pojavili u javnosti u oktobru 2020. godine, prilikom otvaranja rekonstruisane zgrade novopazarske biblioteke „Dositej Obradović“.

Posljednje zajedničko pojavljivanje u javnosti Ljajića i Biševca (Foto:Grad Novi Pazar)

Nakon toga, putevi Ljajića i Biševca su se, bar javno, razišli na neke veće udaljenosti, te je jedan od obilazaka starog puta za Tutin, u maju ove godine, ministar Momirović obavio samo u društvu Gradonačelnika Novog Pazara, Nihata Biševca.

Biševac i Momirović na obilasku radova puta Novi Pazar-Tutin (Foto:Grad Novi Pazar)

Početkom jula se jedna od aktivnosti lidera SDP-a Rasima Ljajića ticala, ponovo, posjete radnicima ovde pomenutom putnom pravcu, a koja je obavljena bez prisustva Biševca, a uz pratnju državnog sekretara Enesa Buhića.

Ljajić zasebno posjetio radnike na izgradnji puta Novi Pazar-Tutin (Foto:SDP)

Ono što najviše podgrejava sumnje kod pristalica ove stranke o mimoilaženju Biševca i Ljajića jeste nedavna posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Novom Pazaru.

Biševac nije prisustvovao posjeti Vučića Novom Pazaru (Foto:SDP)

Prilikom te posjete prigradskom naselju Deževa i selu Buče, koja se nalaze na teritoriji Novog Pazara, nigdje nije bilo domaćina Nihata Biševca, dok je Ljajić sa ostalim visokim funkcionerima SDP-a sve vrijeme bio u društvu Vučića.

Delegacija u posjeti selu Buče (foto/PrtSc:TV Pink)

Pojedini članovi Ljajićeve stranke u neformalnim razgovorima ističu uglavnom “da se nešto dešava”, a u prilog tome govore i veliki bilbordi sa fotografijama Nihata Biševca u najvećem uporištu SDP-a, naselju Hadžet, što mnogi ocjenjuju kao navodnu poruku bivšem ministru “da Biševac ima njihovu podršku”.

Bilbordi Nihata Biševca u novopazarsko naselju Hadžetu, 7. avgusta .2021. god (Foto:SNews)

Ono što je sigurno, Biševac uživa veliku popularnost kod pristalica i članova SDP-a, ali i poštovanje kod opozicionih stranaka, koje su više puta i same isticale da je “čovjek sa kojim može da se saradjuje”.

Biševac na proslavi SDA Sandžaka (Foto:sda.rs)

U vezi sa tim, posebnu pažnju sandžačke javnosti izazvalo je pojavljivanje Nihata Biševca na obilježavanju 29. jula-Dana SDA Sandžaka. Naime, Biševac se bez ikakve pratnje i potpuno sam pojavio na svečanosti Ugljaninove stranke, što je dodatno uzburkalo priču o njegovom samostalnom djelovanju, te, kako se već neko vrijeme špekuliše, osnivanju svoje stranke sa kojom bi nastupio na slijedećim izborima.

Proslava 31. godišnjice SDA Sandžaka (Foto:sda.rs)

Ovakva dešavanja upućeniji tumače kao Ljajićevu težnju da smanjenjem popularnosti Biševcu sebi stvori realne šanse da se vrati na političku scenu kandidovanjem za gradonačelnika Novog Pazara, što bi značilo i definitivan razlaz njih dvojice.

Ljajić želi da povrati staru slavu (Foto:SDP)

Kako je Ljajić sve manje prisutan u javnom i političkom životu, a na istraživačkoj mapi raznih agencija više ne uživa povjerenje kao u vrijeme dvodecenijskog ministrovanja,  to sve više govori u prilog činjenici da bi svoj novi politički povratak, po ocjeni mnogih, mogao napraviti upravo kandidaturom za novog gradonačelnika sandžačke prijestolnice.

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: