Aktuelno Politika Sandžak

Ugljanin: Treba ozbiljno shvatiti velikosrpski “proglas” sa šovinističkim nabojem

Komentarišući tekst  “Pandemija će proći, ali panislamistička srbofobija – neće”, objavljen na prosrpskim portalima u regionu, čiji je autor bivši ambasador SRJ i Srbije, orjentalista DarkoTanasković, lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je ocjenio da je to velikosrpski “proglas koji treba ozbiljno shvatiti i da posljednja dešavanja podsjećaju na devedesete.

“Ovaj velikosrpski ‘proglas’ sa šovinističkim nabojem treba ozbiljno shvatiti. Pozivamo EU, OSCE, SE, Ameriku da skrenu pažnju na Sandžak”, poručio je Ugljanin u izjavi za Snews.

On je osudio i nadletanje borbenih aviona Vojske Srbije u niskom i brišućem letu, krajem prošle sedmice, iznad gradskog područja Novog Pazara.

“Ovi tekstovi velikosrpskih nacionalista, praćeni letovima borbenih aviona srpskog ratnog vazduhoplovstva nad Novim Pazarom podsjećaju na događaje početkom devedesetih koji su prethodili genocidu u Srebrenici i drugim zločinima koje su počinile srpske oružane snage na prostoru bivše SFRJ”, naveo je Ugljanin.

Bivši ambasador SRJ u Ankari i Vatikanu i Srbije u UNESCO, univerzitetski profesor Dr. Darko Tanasković je u pomenutom tekstu, osvrćući se na kritiku funkcionera SDA Sandžaka Emira Ašćerića povodom posjete Aleksandra Vučiča Novom Pazaru i predaje respiratora, navodeći da “Izneta tvrdnja može izgledati kao preterana, kao teška optužba, van etikecije i odmerenosti javnog govora”, kao i da se u tome može pogrežiti, optužio SDA Sandžaka i Sulejmana Ugljanina za “panislamističku srbofobiju”.

Konstatirajući “Ali avaj, šta da rade kad su oni tamo mentalno ostali…”, najpoznatiji srpski islamolog je naveo i da je “na delu, od znatno opasnije intrumentalizacije sadašnje situacije u duhu panislamističkog programa, čiji je manifest za ovdašnje islamiste i dalje Izetbegovićeva Islamska deklaracija”.

“Doktrina kojom se rukovodi deo SDA, stranke koju je on stvorio, i dalje je ukorenjena u poruci da je ‘jedna zajednica utoliko islamskija, što Islam više određuje njene unutrašnje, a panislamizam njene vanjske odnose’, a što znači da je ‘Islam njena ideologija, a panislamizam njena politika’“, stoji između ostalog u autorskom tekstu Darka Tanaskovića.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: