19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Ekonomija Sandžak Srbija

TIKA, sa željom jedinstva među Bošnjacima, nastavlja sa razvojnim projektima u Sandžaku

Pomoćnik predsjednika Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) Mahmut Cevik je nakon posjete Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) poručio da je posebno važno Bošnjaci budu zajedno i jedinstveni i da u tom cilju žele nastaviti svoje aktivnosti.

Cevik je, nakon susreta sa zvaničnicima Vijeća uputio, riječi zahvale zbog pružene podrške i pomoći postradalim od zemljotresa u Turskoj, od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Republike Srbije.

Mahmut Cevik, foto: SNews

Kazao je da je tokom ovog susreta bilo riječi o realizovanim projektima koje sproveli kroz saradnju sa institucijama Republike Srbije i prethodno potpisane protokole.

“Sve aktivnosti koje ovdje sprovodimo to radimo kao i u čitavom svijetu, bez razlike na nacionalnu i vjersku pripadnost, za razvoj svake zajednice. Razgovarali smo o svim sprovedenim projektima. Zaključili smo da je ovdje od izuzetnog značaja podrška suživotu svih zajednica, njihovom jedinstvu, multikonfesionalnosti i toleranciji. Željeli smo pokazati poštovanje prema vjerama i kulturama. Uvažavajući različitosti na ovim prostorima živjeli smo 500 godina i na isti način to želimo činiti ubuduće. Na isti način, vidimo da sa istim uvažavanjem to čine i braća  Bošnjaci. Za svoj ali i razvoj zemlje posebno je važno da Bošnjaci ovdje budu zajedno i jedinstveni. Predočili smo im da u tom cilju želimo nastaviti svoje aktivnosti. U zajedništvu i jedinstvu ćemo prebroditi i teže dane. Državi Srbiji, posebno Bošnjacima, zbog date podrške zahvaljujemo”, rekao je zvaničnik TIKA-e.

Misala Pramenković, foto: SNews

Predsjednica BNV-a, Misala Pramenković je rekla da je tokom ovog susreta sumirano sve ono što je sa pozicije Turske učinjeno za Bošnjake kao narodu u Sandžaku i Republici Srbiji.

“Brojni su projekti urađeni. Brojni su planovi u pogledu realizacije projekata. Svakako svjesni činjenice da je Republika Turska u ovim momentima u teškoj poziciji usljed zemljotresa koji je zadesio Tursku i turski narod, ali da će svakako nastaviti sa projektima i da u tom smislu očekujemo jo intenzivniju saradnju”, rekla je predsjednica BNV-a.

Turske agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) osnovana je 1992. godine. Na Balkanu i Zapadnoj Evropi tokom tri decenije realizovali više od pet hiljada razvojnih projekata u oblasti društva, kulture i zdravstva.

TIKA svoje aktivnosti u Srbiji sprovodi od 2010. godine, u Novom Pazaru i Sandžaku za razvoj bošnjačke zajednice ali, uopće u Srbiji za razvoj svih zajednica, je do sada realizovalo više od 350 projekata, među kojima su izgradnja škola, domova zdravlja, ginekoloških klinika poput obnove i opremanja Ginekološkog odjeljenja Opšte bolnice u Novom Pazaru, raznih poliklinika, predškolskih ustanova, kao i pomoći postradalim u poplavama koje su prethodnih godina zadesile ovu regije, te obnove i restauracije kulturno-historijskih spomenika poput sjeničke džamije (Sultan Valide) i Ram tvrđave (na Dunavu).  Trenutno TIKA u Sandžaku se sprovodi nekoliko projekata u oblasti obrazovanja i zdravstva.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: