28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Novi Pazar Politika Sandžak Srbija

Reagiranja: Umjesto novih, Beograd nam zatvara postojeće fakultete

Saznanje da Državni univerzitet u Novom Pazaru (DUNP) neće u junskom roku upisivati brucoše na 3 studijska programa, među kojima su Pravo i Ekonomija, izazvalo je reakcije i osude javnosti na ovakvu odluku, a najglasniji su bili narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović i profesori sa Departmana pravnog fakulteta.

Imamović je ocjenio da je ukidanje akreditacije Departmanu za Pravne nauke Državnog univerziteta u Novom Pazaru skandalozna odluka.

“Umjesto da slušamo o otvaranju novih smjerova na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, obrazovanju deficitarnih kadrova, Beograd nam ukida i ono što imamo”, naveo je Imamović.

Ukazujući da je očigledno da nekome smeta jak univerzitet u Novom Pazaru i kvalitetno obrazovanje u Sandžaku, naglasio je da bi “neki radije da nam djeca kupuju diplome i bez znanja tumaraju po skupovima raznih stranaka”, da kupe diplomu ili autobusku kartu u jednom smjeru za Njemačku.

“17 godina kako postoji Univerzitet. Jedan smo od 6 gradova u Srbiji koji ima državni univerzitet. Iako je njegov razvoj tekao ubrzano uzlaznom putanjom, uviđamo da posljednjih godina stagnira, a najnovije vijesti govore i o ukidanju pojedinih studijskih programa”, zaključio je Imamović u svojoj objavi.

Oglasili se profesori Univerziteta: Nepravedna i štetna odluka

Profesori i saradnici Pravnog departmana su saopštili da neće sjedeti skrštenih ruku i nijemo posmatrati kako im neko gasi studijski program, te da će preduzeti sve mjere kako bi se ova sporna odluka izmjenila.

U svom sapoštenju su obavijestili javnost da su već podnijeli prigovor u cilju ispravljanja ovako, kako su istakli, tendenciozne odluke.

“Javnost, a naročito svi oni mladi ljudi koji su planirali da upišu studije prava na DUNP, kao i njihove porodice, koje su ovakvom odlukom najviše oštećene, imaju pravo da znaju sve razloge koji su doveli do ovako nepravednog stanja izuzetno kvalitetan studijski program”, navode i dodaju da će javnost sa njihove strane biti informisana o svemu.

Oni ističu da je riječ o fakultetu koji može biti samo na ponos države i zajednice u kojoj djeluje i čijem sveukupnom razvoju doprinosi, te da o tome najbolje svjedoči kvalitet nastavnog osoblja, studenata, kao i dosadašnji rad i rezultati ovog Departmana.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i potpredsjednik Skupštine Srbije Usame Zukorlić, postavljajući pitanje Naučnoj akreditacionoj komisiji i Ministarstvu obrazovanja, u parlamentu je jučet odgovor da li tačna vijest sa se ukidaju departmani na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

“Ukoliko je vijest tačna, tražim odgovor ko je odgovoran za dovođenje Državnog univerziteta na taj nivo da gubi akreditacije. Roditelji, studenti, uposlenici Državnog univerziteta u Novom Pazaru nisu zadovoljni aktualnim rukovodstvom Državnog univerziteta zbog toga što se autokratski odnose prema uposlenicima i studentima”, rekao je Usame Zukorlić, šef poslaničke grupe Za pomirenje SPP-USS-DSHV.

Podsjetimo, studijski programi Pravo, Ekonomija i Srpska književnost i jezik su, kako navode nadležni, u procesu akreditacije i poslije pozitivne odluke Komsije za akreditaciju Nacionalnog akreditacionog tela, očekuje se da će konkurs će na tim programima biti raspisan u septembru.

Ove godine će, prema najavama, na 17 akreditovanih studijskih programa u prvu godinu biti upisano ukupno 730 studenata, od čega 505 na budžetskih i 225 samofinansirajućih brucoša.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: