29 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Za krvavi pir nad Bošnjacima u Sokolini još niko nije odgovarao

Ručnim bacačima projektila i ručnim bombama, na današnji dan, prije 31 godinu, ubijeno je najmanje 48 Bošnjaka, u autobusu kod Ilijaša.

Na Šehidskom mezarju Ahatovići bit će organizirana dženaza za pet stanovnika Ahatovića ubijenih 14. juna 1992. godine u masakru u mjestu Sokolina. Nakon dženaze bit će proučen Tevhid u džamiji u Ahatovićima za sve šehide i poginule borce koji su ubijeni tokom masakra, saopćila je Općina Novo Sarajevo.

Bošnjaci iz sarajevskih naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići, su 14. juna 1992. godine ubili pripadnici agresorske srpske vojske.

Mještane Bojnika, Dobroševića i Ahatovića koji su bili zarobljeni u logoru u Rajlovcu, prethodno su natjerali da uđu u autobus koji ih je trebao odvesti na razmjenu 56 logoraša u Sokolinu.

Nakon strašnih tortura koje su pretrpjeli u logoru u Rajlovcu, umjesto na razmjenu odvezeni su u smrt. Po dolasku u Sokolinu naredili su im da legnu na pod autobusa, a onda su autobus zasuli granatama, mecima i bombama.

Od 56 zarobljenika samo par ljudi je preživjelo. Za ovaj zločin niko još nije procesuiran ni osuđen.

Ubijenim Bošnjacima u Sokolini podignuto je spomen obilježje,i autobus u kojem su dovezeni i ubijeni se i danas nalazi na istom mjestu da svjedoči o nezapamćenom zločinu nad nevinim ljudima.

Tragičnog dana u Sokolini su ubijeni:


Meho Bašić, Salem Bečić, Ahmilo Bečković, Fadil Bečković, Nusret Bečković, Edin Bešić, Šućrija Bešić, Ibrahim Boloban, Amir Duraković, Jusuf Džuho, Alija Gačanović, Ćazim Gačanović, Mufid Gačanović, Mujo Gačanović, Mustafa Gačanović, Nedžib Gačanović, Samir Hrustanović, Ejub Kalkan, Ale Mehmedović, Nedžad Mešanović, Midhat Muharemović, Armin Mujkić, Edmir Mujkić, Eldin Mujkić, Fikret Mujkić, Hemed Mujkić, Mirsad Mujkić, Muhamed Mujkić, Refik Mujkić, Salem Mujkić, Šaćir Mujkić, Uzeir Mujkić, Zijad Mujkić, Nazif Mujkić, Ramiz Novalija, Mesudin Malagić, Ramiz Peljto, Ismet Rizvanović, Izet Rizvanović, Mehmed Rizvanović, Nedžad Rizvanović, Sulejman Rizvanović, Enes Suljić, Enver Suljić, Muhamed Suljić, Salih Suljić, Suad Suljić i Ramiz Ušto.


Na mjestu Ranovača 2.06.1992, godine braneći svoj narod i domovinu poginuli su:
Šaban Brajmaj, Mesud Burić, Džemil Bukalo, Admir Čaušević, Osman Čaušević, Hamid Divolić, Elvedin Đedović, Osman Efendić, Avdo Gačanović, Hamid Gačanović, Nihad Mešanović, Samir Mujkić, Jusuf Suljić, Nijaz Šehović, Nihad Tokmo, Ahmo Uhota, Bećir Žiga i Meho Žiga.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: