Aktuelno Novi Pazar Politika

Reagiranje iz SDA Sandžaka: Novopazarski klubovi da istupe iz daljih takmičenja

Ogranak Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka za Novi Pazar osudio je prijetnje upućene bošnjačkom narodu od strane tzv. navijača Crvene Zvijezde, na utakmici između rukometnih klubova Crvene zvijezde i Novog Pazara i  pozvao novopazarske klubove da, sve dok se ne obezbjede potrebni uslovi, istupe iz daljih takmičenja.

Veličanje genocida počinjenog nad bošnjačkim narodom u Srebrenici i veličanje osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, kao i otvorene prijetnje koje se upućuju bošnjačkom narodu postale su pravilo i sastavni dio svake sportske utakmice na kojoj učestvuju sportisti iz Novog Pazara i Sandžaka, navode iz SDA Sandžaka.

Ocjenjuje se da su sportska takmičenja postala su poligon za promociju mržnje i neprijateljstva prema Bošnjacima, za šta odgovornost snosi srpski državni vrh i srpske službe bezbjednosti.

“Tolerantan odnos državnih organa prema tim negativnim pojavama za posledicu će imati narušavanje međunacionalnih odnosa, povećan stepen nepovjerenja u državne organe i institucionalizaciju neprijateljstva prema bošnjačkom narodu. Kreiranjem atmofsere u kojoj je mržnja i neprijateljstvo prema Bošnjacima društveno prihvatljiva kategorija, srpski državni vrh ima za cilj da završi sve ono što je režim Slobodana Miloševića započeo a nije uspio da završi”, ukazuju iz ove bošnjačke stranke.

Predočava se da, ako se uzme u obzir da se ovakve ili slične scene viđaju na skoro svakoj utakmici gdje se takmiče ekipe iz Novog Pazara i da državni organi ništa ne preduzimaju da sankcionišu takve negativne pojave, postavlja se pitanje kakva je svrha daljeg učešća ekipa iz Novog Pazara na takmičenjima u ovoj državi.

“Takođe se postavlja pitanje kada će se sa verbalnog preći i na fizičko nasilje prema našim sportistima. Shodno tome ogranak SDA Sandžaka za Novi Pazar poziva sve sportske klubove u Novom Pazaru da, dok se ne obezbijede potrebni uslovi, ne učestvuju u utakmicama i drugih sportskim manifestacijama u svim sportovima”, poručuju iz Ogranka Novi Pazar, SDA Sandžaka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: