19 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Turska

Recep Tayyip Erdogan ponovo izabran za predsjednika Stranke pravde i razvoja (AK Parti)

Aktuelni turski predsjednik Recep Tayyiip Erdogan ponovo je izabran za predsjednika AK Partije uzevši svih 1.428 važećih glasova na 7. redovnom velikom kongresu stranke.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je danas na kongresu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) poručio kako Turska, kao zemlja koja se nalazi u srcu Afrike, Azije i Evrope, nema taj luksuz da okreće leđa ni zapadu ni istoku, javlja Anadolu Agency (AA).

U sportskoj dvorani u Ankari danas se održava 7. Veliki redovni kongres vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti), na kojem se obratio predsjednik Turske i predsjednik stranke Erdogan, govoreći o planovima te partije za budućnost.

Jedna od glavnih tema u obraćanju Erdogana bila je njegova ranija najava o radu na novom ustavu Republike Turske.

“Rad na novom, civilnom ustavu Turske neizbježna je potreba i iz aspekta naše historije, ali i uvjeta globalnih promjena i razvoja”, smatra Erdogan, ističući kako je aktuelni Ustav prevaziđen, odnosno da je izgubio aktuelnost u svom historijskom razdoblju.

“Novi ustav ne smije biti ustav pučista, ovih ili onih ravnoteža, već treba biti direktno ustav naroda”, rekao je Erdogan dodajući također da će se za novi tekst ustava, koji će nastati s najširim mogućim konsenzusom, definitivno tražiti odobrenje naroda.

Dodao je kako će njegova zemlja, zajedno s Narodnim savezom, koji čine AK Partija i Stranka nacionalnog pokreta (MHP), ostvariti ciljeve zacrtane za 2023., kao i viziju za 2053.

AK Partija je na vlasti u Turskoj od 2002. godine. Zaslužna je za veliki ekonomski razvoj te zemlje, a među većim reformama koje je provela je svakako prelazak Turske s parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja.

Foto: Predsjedništvo Republike Turske

Povezane vijesti

%d bloggers like this: